Класация определи курортите с най-много случаи на хранително отравяне
Ново изследване оценява курортите, в които са най-разпространени хранителните отравяния в последните години. Резултатите са публикувани в списание Frankfurter Rundschau.
Проучването е направено от компанията Sick Holiday, съвместно с базираната във Великобритания лаборатория за изследване на храните YorkTest. Оценявани са били случаите на хранително отравяне в хотелите на популярни курорти, за които са подавани сигнали.
Начело в списъка е Хургада, Египет. През последните години там са регистрирани 380 случая, в които туристите са имали хранително отравяне.
Второто място е за Пунта Кана, Доминиканска република, където случаите са 211. Друга туристическа дестинация в тази класация е Ривиера Мая на мексиканския полуостров Юкатан. През 2017 и 2018 година там са били регистрирани 182 хранителни отравяния.
108 са инцидентите в Анталия, Турция, 95 в мексиканския курорт Канкун, 84 в Боа Виста и 83 в Маракеш, Мароко.
Daily Мail цитира представител на Sick Holiday, според когото нивото на заболеваемост по тези места е много тревожно и през последните две години жалбите срещу Хургада са били почти ежедневие.
Експертът предупреждава туристите да бъдат особено бдителни в районите на повишен риск, защото хранителното отравяне може да предизвика опасни усложнения.
Всяка година от хранително отравяне умират близо 420 хиляди души по света, а от последствията му загиват около 600 млн. души. Най-честите причини са салмонелоза, постинфекционен синдром на дразнимото черво или ешерихия коли.
Кои храни трябва да се избягват в курортите според специалистите:
- стриди и други морски дарове, недостатъчно обработени термично;
- суши и други ястия със сурова риба;
- месо приготвено алангле;
- салати и сурови зеленчуци;
- плодови салати;
- сладолед и кубчета лед;
- храни от студени витрини;
- ястия от топли витрини, които са подложени на дълго затопляне;
- вода от чешмите;
- непастьоризирано мляко;
- замразени храни, тъй като студената верига често се прекъсва.