OffNews.bg

Класация определи курортите с най-много случаи на хранително отравяне

Ново изследване оценява курортите, в които са най-разпространени хранителните отравяния в последните години. Резултатите са публикувани в списание Frankfurter Rundschau.

Проучването е направено от компанията Sick Holiday, съвместно с базираната във Великобритания лаборатория за изследване на храните YorkTest. Оценявани са били случаите на хранително отравяне в хотелите на популярни курорти, за които са подавани сигнали.

Начело в списъка е Хургада, Египет. През последните години там са регистрирани 380 случая, в които туристите са имали хранително отравяне.

Второто място е за Пунта Кана, Доминиканска република, където случаите са 211. Друга туристическа дестинация в тази класация е Ривиера Мая на мексиканския полуостров Юкатан. През 2017 и 2018 година там са били регистрирани 182 хранителни отравяния.

108 са инцидентите в Анталия, Турция, 95 в мексиканския курорт Канкун, 84 в Боа Виста и 83 в Маракеш, Мароко.

Daily Мail цитира представител на Sick Holiday, според когото нивото на заболеваемост по тези места е много тревожно и през последните две години жалбите срещу Хургада са били почти ежедневие.

Експертът предупреждава туристите да бъдат особено бдителни в районите на повишен риск, защото хранителното отравяне може да предизвика опасни усложнения.

Всяка година от хранително отравяне умират близо 420 хиляди души по света, а от последствията му загиват около 600 млн. души. Най-честите причини са салмонелоза, постинфекционен синдром на дразнимото черво или ешерихия коли.

Кои храни трябва да се избягват в курортите според специалистите:

- стриди и други морски дарове, недостатъчно обработени термично;

- суши и други ястия със сурова риба;

- месо приготвено алангле;

- салати и сурови зеленчуци;

- плодови салати;

- сладолед и кубчета лед;

- храни от студени витрини;

- ястия от топли витрини, които са подложени на дълго затопляне;

- вода от чешмите;

- непастьоризирано мляко;

- замразени храни, тъй като студената верига често се прекъсва.