OffNews.bg

Глобяват концесионера на Нестинарка заради шалтето по 10 лева към шезлонга от 36 ст.

Концесионерът на плаж Нестинарка ще бъде глобен за нелоялна търговска практика, обясниха от Комисията за защита на потребителите пред OFFNews.

Причината е, ведомството на Димитър Маргаритов е установило, че летовниците са принуждавани от стопанина на крайбрежната ивица задължително да плащат 10 лева за шалте към иначе евтините шезлонги по 36 стотинки, с които министърът на туризма Николина Ангелкова много се гордееше в дълга поредица медийни изяви.

От КЗП са изпратили таен клиент на плажа, който е поискал да наеме чадър и шезлонг. Инспекторът изрично посочил, че не иска да взема шалтето по 10 лева, но му обяснили, че такъв вариант няма.

Още тази седмица Комисията за защита на потребителите ще излезе с решение за нелоялна практика срещу концесионера на плаж Нестинарка - софийската фирма "Перла турист", обясниха от ведомството. Това нарушение се наказва с глоба от 1000 до 30 000 лева, а при повторно нарушение санкцията набъбва до 50 000 лева.  

Най-забавното в случая с нелоялната търговска практика на плажа край Царево е, че проверката с тайния клиент на КЗП е направена в същия ден, в който Николина Ангелкова обясняваше как нейното ведомство е проверило сигнали за скъпите шалтета, но че информацията в тях не е била коректна.

Според министъра покривалата на шезлонгите били допълнителна услуга, която била пожелание и никой не принуждавал хората да ги вземат и нямало проблем хората да не плащат за шалтета. 

От Министерството на туризма заявиха, че ще се съобразят с резултатите от проверката на КЗП, но не можаха да обяснят дали ще санкционират "Перла турист" за нарушения на концесионния договор. Тази година е първият сезон на контракта, чийто срок е цели 20 години.