OffNews.bg

Ангелкова: И догодина няма да има втори лифт в Банско

Втори лифт в зимния курорт Банско няма да има и следващата зима. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова в сутрешния блок на бТВ.

Според нея все още е напълно неясно кога най-накрая ще има ново съоръжение.

За втория лифт настояват от години концесионерът на съоръженията в курорта, както и хотелиерите в Банско, но екозащитниците са категорично против.

„Отново сме в съдебна процедура, обжалва се управлението на „Природен парк Пирин”, после трябва да има заявено инвестиционно намерение – не мога да се ангажирам със срок кога ще има втора кабинка”, поясни тя.

Ангелкова посочи, че ведомството й винаги е подкрепяло изграждането на втори лифт, съобразно всички правила. Тя обясни, че строителството в природния парк е категорично забранено, като се позволява единствено изграждането на спортни и транспортни съоръжения.

По повод предстоящия зимен сезон туристическият министър каза, че се очаква ръст в бранша между 5 и 10%.

Ангелкова коментира и идеята на вицепремиера Валери Симеонов за тотална забрана и премахване на всички преместваеми обекти от българското Черноморие.

"Премахването на тези обекти ще създаде голямо напрежение и се обединихме около това да има тотален контрол”, каза министър Ангелкова.

Според нея всички подобни промени трябва да се дискутират с обществото преди да се взимат решенията.