OffNews.bg

Зартова и заместниците й стават редови прокурори в СРП

Ръководителят на Софийската районна прокуратура Невена Зартова, която вчера подаде оставка, става редови прокурор. На нейно място като временен шеф на СРП застава предложената от и.ф. обвинител №1 Борислав Сарафов Светлана Митова, реши Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет на извънредно заседание.

Подменя се и цялото ръководство на СРП, след като заместниците на Зартова - Борислав Георгиев, Иван Стефанов, Мима Куцкова-Дамянова и Тодор Куюмджиев, подадоха също оставките си. Четиримата обаче се разграничиха от Невена Зартова и застанаха на страната на Сарафов в опитите му да реформира прокуратурата.

Те също стават редови прокурори в СРП.

До оставките се стигна след разразилия се скандал за група за влияние в съдебната система, начело на която е бил убития в края на януари Мартин Божанов-Нотариуса.

Според справка на държавното обвинение името на Божанов е замесено в общо 25 дела и преписки през годините, голяма част от тях в СРП заради имотни измами. Но нито едно дело не е стигнало до съд.

Снощи Зартова обяви, че от години се познава и е в приятелски отношения с адвокат Велимир Атанасов, сочен за сътрудник на застреляния Мартин Божанов. Но никога не са разговаряли за производства.