OffNews.bg

ВСС може да анулира изпита за младши прокурори заради трима преписвачи

Следващата седмица Висшият съдебен съвет ще реши дали да анулира писмения изпит за младши прокурори заради хванати трима преписвачи.

Трима души са преписвали на изпита, като един от тях е имал пищов с предварително решен казус. Това означава, че е имал предварителна информация за казусите, които са дадени на изпита.

На свое заседание днес Комисията по предложения и атестиране на съвета е взела решение да отмени частично конкурса за младши прокурори. Той трябва да започне от фаза на формиране на конкурсните комисии, няма да има ново подаване на документи и ново класиране на допуснати и недопуснати кандидати. Такова предложение ще бъде внесено на заседанието на ВСС следващата седмица.

Единия от преписвачите е Тодор Караиванов. Той е съдебен помощник в Софийския градски съд. Днес е подал молба за напускане, пише "Правен свят".

Вчера Комисията по предложения и атестиране на Висшия съдебен съвет след среща с конкурсната комисия реши да уведоми и.д. шеф на СГС Владимир Йорданов за действията на Караиванов, за да бъдат предприети съответните дисциплинарни мерки. До този момент обаче в градския съд не са постъпили документите от Съвета.

Караиванов няма да бъде допуснат до нито един друг конкурс на ВСС, вероятно ще има и последици и във връзка с участието му в изпита за младши съдии, който той вече е минал.

След заседанието на ВСС днес Ясен Тодоров, член на ВСС и председател на етичната комисия, беше категоричен, че нито един член на съвета няма достъп до казусите, а ключът от касата, в която се съхраняват казусите, се държи само от един човек от администрацията.

"Няма как казусът да изтече от ВСС. Имам 100% гаранция за лоялността на администрацията. Ако се окаже, че е изтекла информация от нашите служители, на секундата ще подам оставка", заяви още Тодоров.

Ясен Тодоров призна, че познава Тодор Караиванов, защото преди време е излизал с дъщеря му. Членът на ВСС изясни, че от август са разделени и оттогава не е виждал Караиванов.

"Дъщеря ми няма откъде да има казуса. Неприятна е тази спекулация с моето име. Аз нямам досег до казусите", поясни Тодоров.

Той изрази надежда истината в този случай да излезе наяве.

"За съжаление, това нещо се е случило. Не може заради един, двама, трима или петима човека да опорочат труда на стотици хора – както на участниците в конкурса, така и на администрацията, и да хвърлят петно върху всички. ВСС няма вина, но понася негативите. Надявам се, че хората, които са участвали в това нещо, ще имат време да размислят, ще имат доблестта да спасят честта си и тази на правосъдието и да постъпят, евентуално за първи път в живота си, като мъже. Това е моят призив", заключи Ясен Тодоров.