OffNews.bg

ВКС окончателно оправда следователката от Силистра - не е псувала полицаите

Върховният касационен съд окончателно оправда следователката Стела Илиева от Силистра за хулиганство и неправомерно използване на служебното си положение. Илиева бе подведена под отговорност за това, че е напсувала полицаи и показала служебната си карта, за да предотврати проверка на шофьор без книжка, карал собствената й кола.

Делото е образувано по протест срещу решението на Софийския апелативен съд, с което е потвърдена присъда на Специализирания наказателен съд, който бе закрит. С нея Стела Илиева е призната за невиновна по обвинението в това, че на 18 февруари 2020 г. вечерта в с. Йорданово, обл. Силистра, в качеството си на длъжностно лице – следовател в Окръжен следствен отдел при ОП – Силистра, използвала служебното си положение, за да набави за себе си противозаконна облага – да бъде преустановена извършваната от полицейските служители Петров и Костадинов проверка и да не бъде прилагана по отношение на собствения ѝ лек автомобил принудителна административна мярка "изземване на табелите с регистрационния номер" (престъпление по чл. 283 от НПК). Оправдана е и по обвинението в това, че е извършила непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото – на висок глас в присъствието на много хора демонстративно крещяла към полицейските служители псувни и заплахи (престъпление по чл. 325, ал. 1 от НК), обясняват от ВАС.

Заради заплахите и обидите към униформените Илиева бе обвинена в хулиганство. Но експертизата доказала, че изрекла само: "Първо пак сте Вий, после пак съм аз, ей туй е редът... в тъз система", а не ги е псувала.

Делото стигна до ВКС, след като прокуратурата обжалва оправдателната присъда и делото продължи в САС, като държавното обвинение вече се отказа да поддържа протеста по обвинението за показването на служебната карта от Илиева. По обвинението в хулиганство заради изречените псувни прокуратурата поиска Илиева да бъде осъдена на пробация.

САС обаче потвърди оправдателната присъда.

Върховните съдии сочат в решението си, че с основание въззивният съд е дал вяра частично на показанията на тези свидетели в частите, в които изнесената от тях информация съвпада с показанията и на другите свидетели, частично с обясненията на подсъдимата и със заключението на техническата експертиза.