OffNews.bg

Виновни за взрива в Миджур и смъртта на 15 души няма

Виновни за взрива в склада за боеприпаси на завод "Миджур" в Горни Лом, при който загинаха 15 души през 2014 г., няма. Това е окончателното решение на Върховния касационен съд, който потвърди решението на Софийския апелативен съд.

Сред подсъдимите бе собственикът на завода за утилизация Валери Митков, чийто син е сред загиналите.

Прокуратурата обвини за смъртта на 13-те мъже и 2-те жени и Ивелина Бахчеванова, бивш служител на Министерството на икономиката, Божидар Василев - бивш служител на отдел "Контрол на общоопасните средства" в МВР, и Палма Иванова - бивша служителка в "Миджур", която отговаряше за безопасните условия на труд.

Роднините на загиналите нарекоха "подигравка с паметта на близките им" оправдателните присъди на Видинския окръжен съд. Валери Митков пък обясни, че прокуратурата е обвинила хора, които нямат нищо общо с трагичния инцидент, защото взривовете са резултат от външна намеса.

В средата на януари 2019 г. апелативните съдии Снежана Душкова, Иван Стойчев и Карамфила Тодорова са потвърдили присъдите, съобщиха от САС. В мотивите бе записано, че първоинстанционният съд е провел "надлежно, пълно и всестранно съдебно следствие и е изяснил всички отнасящи се към делото факти в пълния им обем".

Така делото стигна до ВКС, който днес окончателно оправда обвинените за взрива. Така и не бе изяснена причината за експлозията, която сравни със земята цех на завода, заедно с работещите там.

"В обвинителния акт прокурорът не излага факти относно причината за възникване на взрива и
съответно дали той произхожда от нечие действие или бездействие, за да бъде възможно изследване
на въпроса налице ли е причинна връзка между дейността на подсъдимите и вредоносния резултат.
Такава причина не би могла да бъде и описана, тъй като никой от експертите по делото не дава и не
би могъл да даде отговор на този въпрос въпреки детайлното изследване от тях на всички възможни
обективно установими обстоятелства по делото", пише в окончателното решение на ВКС.