OffNews.bg

ЦИК свали имунитета на кандидат-депутата, разследван за смъртта на дете

ЦИК даде разрешение за привличане като обвиняем по досъдебно производство на Валентин Любенов Павлов, регистриран за кандидат за народен представител от листата на коалиция „Реформаторски блок – Глас народен“ в изборите за народни представители на 26 март 2017 г.

Главният прокурор поиска вчера имунитета на д-р Валентин Павлов, тъй като той е обвинеям за смъртта на 14-годишно дете. Д-р Павлов е стоматолог и юни месец миналата година е провел операция на момчето за отстраняване на киста на зъба, като е взел решение това да стане с пълна упойка. По време на операцията обаче детето отключва рядко генетично заболяване, описано като страничен ефект в листовката на упойката и вдига температура до 40 градуса. 

Д-р Павлов и екипът му не успяват да овладеят състоянието на момчето и едва след 2 часа се обаждат в Пирогов, където момчето почива.

От прокуратурата са категорични, че е налице немарливост по време на операцията заради липса на антидот, който ако е бил поставен на момчето, то е можело да оживее. Клиниката не е имала този антидот и не е била подготвена, смятат от прокуратурата.

Освен това от прокуратурата са категорични, че не е било необходимо поставяне на пълна упойка на момчето за тази рутинна зъбна операция. Срещу д-р Павлов в момента е заведено досъдебно производство. Така кандидатът за депутат на РБ, който е и водач на листата в Перник, остава без депутатски имунитет, в случай че влезе в 44-то Народно събрание.