OffNews.bg

Цацаров ще разпитва следователи за шпицкоманди

Главният прокурор ще се срещне днес разследващи от Столичната следствена служба заради твърденията на следователя Бойко Атанасов, че там действа своеобразна шпицкоманда, която се занимава само с дела срещу представители на високите етажи на властта.

Според Атанасов в следствената служба е създаден отдел, в противоречие със Закона за съдебната власт, в който няколко прокурори водят разследвания срещу политици. Делата са вдигнати "на трупчета", за да бъдат извадени в удобен момент и това става със санкцията на главния прокурор. 

Заради твърденията на Атанасов в понеделник Етичната комисия на Висшия съдебен съвет (ВСС) започна проверка и го покани на заседанието си на 7-и март.

Проверката на главния прокурор идва, след като Атанасов показа пред национална телевизия контейнерите пред сградата на Следствието, пълни с нарязани документи, по думите му - от делото за източването на КТБ.

Срещата е насрочена за 16.00 часа днес и се очаква след нея обвинител номер едно да застане пред медиите - за първи път от няколко месеца, съобщава БНР.

Пред радиото председателят на Етичната комисия Ясен Тодоров обеща, всичко казано от следователя да бъде проверено, а на въпрос, ако то се потвърди, може ли Съветът да потърси дисциплинарна отговорност на главния прокурор каза:

Теоретично е възможно. Да се търси отговорност и от главния прокурор, и от председателите на съдилища - мит е, че те са недосегаеми.