OffNews.bg

Следователка окончателно бе наказана за системно пиянство на работа

Следователят от Софийската градска прокуратура Радиана Абдулова окончателно бе уличена в употреба на алкохол на работното си място - и в сградата, и на двора на службата си. Така Върховният административен съд сложи край на тригодишната сага, съобщи "Лекс".

През 2019 г. градският прокурор на София предложи срещу следователката да бъде образувано дисциплинарно производство за разпиване в работно време. Според шефа на СГП това е довело до "компрометиране на честта на магистрата в професията и обществото, като деянието е системно и доказано противоправно" и така Абдулова е нарушила етичния кодекс, правилата за работа и е уронила престижа на съдебната власт и заради това поиска нейното уволнение.

Прокурорската колегия на ВСС образува дисциплинарка и по нея са били разпитани няколко свидетели. Те твърдели, че са виждали Радиана Абдулова в неадекватно състояние и предполагат, че това се дължи на употребата на алкохол.

Самата Абдулова пък е казала, че има здравословни проблеми, заради които приема лекарства, водещи до световъртеж, заради това състоянието ѝ е било неадекватно.

Дисциплинарният състав обаче прие, че Абдулова пие на работното си място, за което говорели излъчваният от нея мирис на алкохол, завален говор, треперещи ръце, отпуснатост на тялото, залитане, подпиране и падане, като заключил, че това е доказано за 17 август 2018 г. и 26 юни 2019 г.

Съставът предложил, а на 27 май 2020 г. Прокурорската колегия реши да накаже Адбулова със „забележка“ за уронване на престижа на съдебната власт.

Следователката обжалва. В началото на 2021 г. тричленен състав на ВАС отмени „забележката“, защото твърдението за употреба на алкохол на работното място се основава само на свидетелски показания, без медицински доказателства.

През юли с.г. обаче петчленен състав на ВАС отмени решението на първата инстанция с мотива, че употребата на алкохол може да се доказва в съда с всички допустими доказателствени средства, включително и само със свидетелски показания. Това се отнася обаче за случаите, когато предмет на доказване е само употребата, а не точното количество алкохол, което се определя с тестове и изследвания според Наредбата за установяване концентрацията на алкохол и наркотици, каза още ВАС и върна делото на друг тричленен състав.

Новият тричленен състав на ВАС потвърди решението на Прокурорската колегия за наложеното наказание „забележка“ на Радиана Абдулова, след като установи, че е налице нарушение на етичния кодекс.

Следователката отново обжалва, но петчленен състав на ВАС потвърди наказанието.

Върховните съдии отбелязват, че не се установяват противоречия между свидетелските показания, а напротив – те изцяло кореспондират помежду си и с доказателствата по делото.