OffNews.bg

Роднините на загиналата при свлачище на Крушунските водопади осъдиха общината за 300 000 лв.

Община Летница е осъдена да плати 300 000 лв. на семейството на загиналата преди 7 г. при свлачище на екопътека до Крушунските водопади Катя Павлова. Окръжният съд в Ловеч призна общината за отговорна по чл. 50 от Закона за задълженията и договорите (ЗЗД) и я осъди да плати по 100 000 лв. на съпруга на починалата и на двете ѝ деца, съобщи "Лекс".

До преди 2 г. ВКС нямаше практика за приложението на чл. 50 от ЗЗД за подобни казуси, тъй като става дума за собственост върху обширен имот и за вреди от природно явление като срутището. Тогава до върховния съд стигна делото срещу община Летница, заведено от родителите и дъщерята на загиналия с Павлова в свлачището англичанин Йън Джонсън.

От семейството на Джонсън бяха завели частични искове за неимуществени вреди за по 300 000 лв. Първоначално съдът в Ловеч отхвърли исковете, като прие, че срутването е непреодолима сила, но след това апелативният съд във Велико Търново отмени решението и осъди общината да плати общо 100 000 лв. на близките на Джонсън.

Делото стигна до ВКС, който в решение за развитие на правото прие, че "непреодолима сила като обстоятелство, освобождаващо от отговорност по чл.50 от ЗЗД собственика на вещта за причинените от нея вреди, е такова непредвидимо и непредотвратимо събитие, което не може да бъде избегнато, или последиците от него не могат да бъдат предотвратени посредством общоприложимите към момента средства и възможности на науката и техниката".

Върховните съдии решиха, че самото срутване е било непредвидимо и непредотвратимо, но не и последиците от него. Експерти заключиха, че това са периодични и характерни за напукани скални масиви процеси и биха могли да се вземат мерки за обезопасяването им. Общината в Летница е предприела такива мерки и е изградила безопасна екопътека, но едва след инцидента.

След решението на ВКС, дело срещу общината заведе и семейството на Катя Павлова, като исковата молба е била подадена електронно на 6 ноември 2020 г., точно 5 години след смъртта на жената. По този повод общината е искала делото да бъде прекратено поради изтекла давност за погасяване на всички вземания, като е воден и съдебен спор, тъй като Павлова е починала на 6 ноември 2015 г., но в акта за смъртта ѝ е била записана дата 8 ноември, когато тялото ѝ е намерено. В крайна сметка ВКС реши, че щом исковата молба е подадена на 6 ноември 2020 г., давностният срок не е изтекъл.

Трагедията на екопътеката в природния парк "Маарата" в Крушуна се е случила, докато Павлова, Джонсън и тяхна приятелка минавали по едно от мостчетата по пътеката. Тогава огромна скална маса се срутила и ги затрупала, като единствено приятелката им оцеляла. Телата на Павлова и Джонсън бяха намерени чак след два дни, като според лекарите не са имали никакъв шанс да оцелеят.

От материалите в заведеното от близките на Павлова дело става ясно, че те живеели в Лондон и 45-годишната тогава жена пристигнала в България няколко дни преди инцидента, за да поднови документите си за самоличност. Планирали дори съпругът ѝ да дойде с нея, но решили, че е по-добре той да остане при децата, тъй като 16-годишната им дъщеря била още ученичка. Във фаталния ден съпругът ѝ няколко пъти не успявал да се свърже нито с нея, нито с приятелката ѝ. Едва на следващия ден научил от дъщерята на ранената при инцидента жена, че се е случило нещо, но тя не му казала точно какво, тъй като телата на затрупаните още не били открити. След това веднага отлетял за България с дъщеря си и заминал директно за Крушуна, където вече разбрал какво е станало.

Решението не е окончателно и може да бъде обжалвано пред апелативния съд във Велико Търново.