OffNews.bg

Родителите на Стоян Балтов осъдиха СГС и прокуратурата за 100 000 лева

Родителите на убития студент Стоян Балтов осъдиха Софийския градски съд и прокуратурата да изплатят общо 100 000 лв. за бавно правораздаване, съобщи вестник "Труд".

Решението е на Окръжния съд в Сливен.

Според съда институциите са виновни за бавното правосъдие в този случай.

В иска си родителите на Стоян Балтов посочват, че от датата на убийството на студента до влизането в сила на присъдите на тримата убийци са минали 6 години и 14 дни, като не е имало никаква обективна причина за забавянето. 

19-годишният студент по фармация Стоян Балтов беше убит на 5 декември 2008 г. пред дискотека "Амнезия" в Студентски град в София. Той почина след нанесен му зверски побой с ритници по главата и тялото.

Прокуратурата обвини първоначално Александър Данаилов и Вили Георгиев за убийството. През лятото на 2009 г. делото бе прекратено заради пропуски на прокуратурата.

Обвинението поиска удължаване на срока за разследване с 4 месеца и през следващата година беше внесен нов обвинителен акт, в който беше включен и третият обвиняем - Светлозар Стоянов. 

На първа инстанция, почти пет години след убийството, Софийският градски съд осъди на по 18 г. затвор Александър Данаилов и Светлозар Стоянов, а Вили Георгиев беше оневинен. Делото беше забавено още заради бавно написване на мотивите от съдията. 

Двете следващи инстанции разгледаха делото за няколко месеца. През април 2014 г. Софийският апелативен съд потвърди присъдите на двамата осъдени, но осъди и третия подсъдим на 18 г. затвор. През декември Върховният касационен съд потвърди присъдите.

В крайна сметка в затвора влезе само един от осъдените за убийството – Александър Данаилов. Съучастниците му Светлозар Стоянов и Вили Георгиев успяха да избягат от България.