OffNews.bg

Рекордните 10 млн. евро искат близките на жертвите при катастрофата край Велико Търново

Рекордни искове за над 10 млн. евро са предявили до сега близките на загиналите румънски граждани при катастрофата от 6 август при великотърновското село Куцина. Единственият обвиняем по делото е турският шофьор на автобуса, който чака правосъдие в ареста, съобщи БНР.

На 6 август, около 2:00 ч., рейс с румънска регистрация, управляван от турски водач, катастрофира в участъка между селата Куцина и Поликраище. В автобуса са били 25 души.

Най-сериозна сума за морални вреди и имуществени щети - над 8 млн. евро, са предявили близките на загиналата румънка Елена Чапота. Само за детето ѝ, останало без майка, румънските адвокати са поискали 5 млн. евро и по 1000 евро на месец пенсия за издръжка. По 1 милион евро са исковете за майката на жертвата и двамата ѝ братя.

Наследниците на стюардесата в катастрофиралия автобус Николета Матара са оценили загубата си на 2 млн. евро, а материалните вреди са посочени в леи. За 50 000 евро морални вреди претендира и един от тежко ранените. Сумата за морални и имуществени щети срещу турския шофьора на автобуса Дженгиз Джан и застрахователната компания, която предстои да бъде привлечена като граждански ответник, тепърва ще се увеличават.

Делото е насрочено за 20 януари догодина във Великотърновския окръжен съд. Експертизи показаха, че автобусът се движил със скорост от 130 км/ч. при разрешени 80 км/ч. При катастрофата загинаха четирима румънски и турски граждани, а осем бяха тежко ранени.