OffNews.bg

Прокурор от СГП ще каже дали сигналът на Цветан Василев срещу Гешев ще доведе до досъдебно производство

Сигнал на подсъдимия бивш мажоритарен собственик на Корпоративна търговска банка Цветан Василев срещу главния прокурор Иван Гешев е разпределен на обвинител от Софийската градска прокуратура, защото засяга магистрат, съобщи БТА.

Преди дни Цветан Василев съобщи в своя блог, че на 21 април, чрез адвоката си Константин Симеонов, е подал сигнал срещу Гешев заради "серия спекулации и внушения" по негов адрес, направени от ръководителя на държавното обвинение в медийни изяви и интервюта през март и април т.г.

"Считам, че има достатъчно данни да бъде извършена проверка и да бъде образувано досъдебно производство относно евентуално извършено длъжностно престъпление", посочва Василев.

От СГП обясниха, че предстои прокурорът, на когото е разпределен сигналът, да прецени дали ще назначи проверка, като в такъв случай срокът за нейното извършване е три месеца, а след нея прокурорът разполага с един месец да прецени има ли данни за образуване на досъдебно производство по случая.

Василев е подсъдим с още няколко души за фалита на КТБ, като делото продължава вече няколко години. Предни дни главният прокурор потвърди, че спрямо Цветан Василев е издадена нова заповед за арест.

"Въз основа на нея той е включен в Шенгенската информационна система и е поискано международно издирване по други досъдебни производства, различни от делото КТБ, за което, припомням, той е подсъдим, но се укрива в държава като Сърбия. За което е ясно, че се укрива с помощта на руската държава, ясно ми е, че зад това стои зловредното руско влияние. Ясно ми е също това, че той плаща на американски лобисти за компрометиране на прокуратурата и не само това", обяви Гешев.

През август Интерпол спря издирването с червена бюлетина на Василев. Решението е взето, след като той е поискал организацията да преразгледа случая му.