OffNews.bg

Прокуратурата протестира поскъпването на водата в Бургас, Ямбол и Враца

Върховната административна прокуратура (ВАП) внесе в съда протест срещу решението на КЕВР за увеличение на цената на водата в Бургас, Ямбол и Враца - градовете, където се предвижда сметките за вода да бъдат най-завишени.

В Бургас предвиденото увеличение е 6,8%, в Ямбол - почти 18%, а във Враца 11%.

Според държавното обвинение решението е прието в нарушение на Закона за водите, тъй като не е съгласувано с ВиК асоциациите по места, в които влизат държавата и общините. Според закона това е задължително, казва ВАП.

От ВАП са установени съществени нарушения на административно-производствените правила, тъй като КЕВР се произнася по бизнес-планове, чиито окончателни редакции не са съгласувани от съответните асоциации по ВиК, съобразно правилото на чл.198в, ал.4, т.5 от Закона за водите. Спазването на цитираното нормативно изискване е безусловно задължително, вкл. в случаите, в които след първоначалното съгласуване в бизнес-плановете от асоциациите по ВиК, от оператора на ВиК услуги се внасят корекции, променящи одобрените параметри. По този начин от КЕВР са пренебрегнати повелителни правни норми с цел да се осигури вземането на решения за удовлетворяване на исканията на посочените ВиК оператори, заявиха от прокуратурата.

Комисията на енергийно и водно регулиране даде зелена светлина за увеличаването на цената на водата в цялата страна, като на места повишаването е драстично. След намесата на омбудсмана Мая Манолова увеличението бе преизчислено, но отново запази високи стойности в някои населени места.