OffNews.bg

Прокуратурата напълно оневини Бойко Борисов за аудиозаписите

Специализираната прокуратура напълно оневини премиера Бойко Борисов за намеса при решаването на проблема с "Еврохолд България" АД, проверката на евросредствата, с които журналистът Елена Йончева е направила част от филмите си за БНТ, наказателното производство срещу бившия зам.-министър на икономиката Александър Манолев и установи, че разговор между Борисов и премиерите на Бавария, Полша и Унгария в присъствието на бившия финансов министър Владислав Горанов, главния прокурор Иван Гешев и шефа на КПКОНПИ Сотир Цацаров не е имало.

Няма престъпление и по отношение на изречените в записите цинизми по адрес на председателя на парламента Цвета Караянчева.

Информацията от спецпрокуратурата е оправдана със сигнали от съпредседателя на Демократична България Христо Иванов за записи с гласа, напомнящ много на премиерския, и заради големия обществен интерес. Аудиозаписите са от юни и даваха представа за недопустимо преплитане между бизнес, политика и съдебна власт. Веднага след скандала Борисов свика цялото си ръководство и призна за записите, но с уточнението, че са манипулирани.

В хода на проверката обяснения са дали премиерът, Владислав Горанов, зам.-председателя на КФН Мария Филипова, прокурорките Весела Стоилова и Биляна Гълъбова, Сотир Цацаров и Иван Гешев. "Изискани са множество документи и информация от различни учреждения и институции. За установяване на действителното съдържание на аудиозаписа е назначена техническа експертна справка, която установява идентичност между съдържанието на записа и възпроизведения разговор в сигнала, съобщават от спецпрокуратурата. 

Какво показала проверката

"Във връзка с твърдяната намеса на министър-председателя на РБ Бойко Борисов в дейността на АДФИ и КФН по отношение на дружеството „Еврохолд България” АД и неправомерни действия от страна на тези органи спрямо дружеството, не са установени данни за упражнено влияние или въздействие върху представител на посочените две институции.

В противоречие със заявеното в записа и в сигнала се констатира, че АДФИ не е извършвала финансова инспекция на „Еврохолд България“ АД за периода от 2018 г. до август 2020 г.

През април 2019 г. от КФН е извършена проверка на „Еврохолд България” АД за спазването на Закона за публично предлагане на ценни книжа, Закона за Комисията за финансов надзор и другите нормативни актове по прилагането им. Проверката е била насочена към анализиране на финансовото състояние на дружеството във връзка с изразено намерение на същото да придобие активите на „ЧЕЗ Разпределение България” АД и „ЧЕЗ Електро България” АД. Предметът на сделката налагал да се установи дали „Еврохолд България” АД има необходимия финансов ресурс не само да заплати цената по сделката, но и да поддържа адекватна инфраструктура в електроснабдителния сектор в Република България", се казва в съобщението на прокуратурата.

"Не е установено каквото и да било въздействие от страна на министър-председателя Бойко Борисов във връзка с наказателното производство срещу Александър Манолев. Събраните данни сочат, че наблюдаващите прокурори са изпълнявали задълженията си по НПК и са вземали решения съгласно вътрешното си убеждение, въз основа на доказателствата по делото, като не им е оказвано каквото и да било влияние в тази връзка", декларират от прокуратурата.

Обвиненията срещу Манолев бяха за злоупотреба със служебното си положение като зам.-министър на икономиката и член на УС на ДФ „Земеделие“ при наблюдение по осъществен проект по европейска програма „Жилищна сграда – къща за гости“ в Сандански. Проектът е осъществен от свързано с него лице.

В началото на октомври КПКОНПИ установи конфликт на интереси при Манолев и го глоби с 10 000 лв. Прокуратурата обаче внесе в съда обвинителен акт срещу бившия зам.-министър на икономиката. А ВАС потвърди конфликта на интереси.

В записите се чуваше за това, че той ще бъде ударен. "Манолев ще изгори, ще му повдигнат днеска, утре обвинение и ще го съсипем. Аз го предупредих. Аз ще изгоря всичко, за да изгори Елена Йончева. Един няма да пощадя от наште", казва гласът, напомнящ този на Борисов.

"Установено е по преписката, че не са налице данни за разпореждане от страна на Бойко Борисов, в качеството му на министър–председател, за извършване на проверка по отношение на Елена Йончева и свързани с нея лица във връзка с усвояването на средства от ЕС по оперативни програми. Доколкото са били извършвани проверки от страна на ДФЗ и други компетентни органи, то същите са били регламентирани, в съответствие със законовите правомощия на проверяващите, като липсват данни за инициатива или намеса на други длъжностни лица", обявяват от прокуратурата.

По отношение на твърденията в сигнала за коментар по адрес на председателя на Народното събрание, не се установени данни за извършено престъпление от общ характер.

Не се установява да е провеждан визираният в сигналите разговор между министър-председателя на РБ Бойко Борисов и премиерите на Бавария, Полша и Унгария в присъствие на Владислав Горанов, Сотир Цацаров и Иван Гешев.

След анализ на събраните в хода на проверката материали наблюдаващият прокурор е достигнал до извода, че липсва състав за престъпление от общ характер. Поради това отказва да образува досъдебно производство. 

Записите

Първият аудиозапис излезе в началото на юни. От Софийската градска прокуратура обявиха, че ще разследват дали не става дума за незаконно подслушване. В записа се чуваше мъжки глас, който отправяше вулгарни обиди по адрес на Цвета Караянчева и се обсъждаха теми като обвинение по случая с къщите за гости, както и проверката на КФН срещу "Еврохолд България" АД. "Иначе раздуйте това, че вкарах КФН по "Еврохолд" на тоя да му размажа физиономията, че не се съобразява с мене", казва гласът от записите.

В края на юни бял свят видяха още два записа, в които ставаше дума за подкрепа на "Корнела и Радев". В записа за Радев се казваше, че "трябва да му се подиграваме, да изглежда смешен". Чува се и нещо по повод на "Валентин Василиевич", а малко след това на разпит е привикан бившият шеф на "Лукойл" Валентин Златев.

В края на юли беше огласен последният запис, в който гласът, напомнящ този на Борисов, се обръща към "Томислав". Двамата коментират Радев, като първият мъж отбелязва, че "акъл се набива, Томиславе, на умен човек", след което следва вулгарен израз.