OffNews.bg

Признанието, че Кристиан Николов е причинил смъртта на Милен Цветков с умисъл е пробив в съдебната практика

Признанието от съда, че престъплението, извършено от Кристиан Николов, е станало при евентуален умисъл (заради употребата на наркотици и шофирането с висока скорост) е пробив за съдебната практика у нас.

Това коментира Менко Менков - адвокат на роднините на журналиста Милен Цветков, който намери смъртта си на кръстовище в столицата навръх Великден през 2020 г., докато чака на червен светофар. Вчера Върховният касационен съд окончателно потвърди 9 г. затвор за Кристиан. Шофьорската му книжка ще бъде отнета за 10 г.

"В последните десетилетия прокуратурата се въздържаше да повдига обвинения за умишлени престъпления при ПТП-та", добави той пред бТВ.

По думите на Менков това е едно добро начало, което дава основания на прокуратурата и на съдебните органи, които прилагат закона, да приемат, че значително тежкото произшествие със смърт при доказана употреба на различни видове наркотични вещества и превишена скорост в централна градска част водачът е допуснал настъпването на престъпния резултат.

Адвокатът допълни, че размерът на наказанието няма особено значение за близките на Милен Цветков, най-важното за тях е пробивът в съдебната практика.