OffNews.bg

Председателката на фармацевтичния съюз не е всявала паника, а е била полезна на обществото

Председателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Сербезова бе оправдана окончателно от Софийския градски съд (СГС) по обвинението за всяване на тревога по време на пандемията от коронавирус. С поведението си Сербезова е била полезна на обществото, съобщи "Лекс".

Сербезова бе обвинена, че през април м.г. в две свои интервюта предупреди за риск от криза със снабдяването с лекарства у нас заради презапасвяването по време на коронавируса. Прокуратурата й повдигна обвинение за всяване на паника и "заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога".

По-късно съдът върна делото, държавното обвинение го преработи и подаде отново, а проф. Сербезова заведе иск за дискриминация срещу прокуратурата и подаде жалба срещу държавата в ЕС в Страсбург.

на 5 юли стана ясно, че прокуратурата се отказа от делото срещу председателката на БФС и се съгласи със съда, че в интервютата си пред БНТ и БНР тя е изразила мнение, а не е всявала паника.

Самата Сербезова твърдеше през цялото време, че всичко, което е казала в интервютата, е публична информация, обявена и от Европейската агенция по лекарствата.

СГС е категоричен, че изказванията на професорката не представляват заблуждаващи знаци за тревога. Съдът обяснява, че знак за тревога би била конкретна информация за осъществено събитие, което се отразява неблагоприятно и би довело до смут и безпокойство в неопределен брой хора, а така би засегнало общественото спокойствие и ред. Според СГС тази информация за опасност трябва да е конкретна, да съдържа твърдения за случили се в действителност събития, а не съждения и оценки.

Преценката на съда за изказванията на Сербезова е, че в тях тя е представила общодостъпни данни за недостиг на лекарства, които са били верни.

"Съобщаването на обществено значима и вярна информация не представлява знак за тревога, а е обществено полезна дейност по информиране на обществото за събития (макар и неблагоприятни), свързана с най–висшите блага в съвременното общество – човешките здраве и живот. Обвиняемата Сербезова е споделила публично информация в сферата, в която е била професионално ангажирана, която нейна теза впоследствие е възприета като държавна политика и със заповед на министъра на здравеопазването е наложена забрана за износ на лекарства именно във връзка с недопускане недостига им в страната", пише в решението.

Според СГС Сербезова не само не е извършила престъпление, а с изказванията си е довела до информираност и обществена дискусия по значим проблем, което означава, че поведението ѝ е полезно в едно демократично общество.