OffNews.bg

Правителството даде отпор за задълбочена съдебна реформа

Идеята на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов за продължаване на дебата за съдебната реформа с нови промени в Конституцията засега срещна отпора на правителството.

На среща при премиера Бойко Борисов съдия №1 е поставил въпроса за продължаване на конституционните промени, свързани с правосъдната система. Панов коментира, че свършеното до момента е "мимикрия", нещо, на което се възпротивиха и вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева, в чийто ресор е именно правосъдната система, и министърът на правосъдието Цецка Цачева

„В дълбочина реформа трябва да бъде направена. Всяка мимикрия на реформа води до неверие в правосъдието”, каза пред журналисти Панов, като допълни, че ще продължи да настоява за среща по темата с президента Румен Радев и лидерите на всички парламентарно представени политически партии. 

След срещата му с Борисов обаче стана ясно, че тезата му не е срещнала подкрепа. Двете дами в кабинета на Борисов, които имат преки отговорности към правосъдната система, изразиха несъгласие с Панов. 

Захариева смята, че с нови конституционни промени реформата само ще бъде забавена. "Съдебната реформа е важна, но не бива да се отлага всичко останало отваряйки отново темата с Конституцията", обясни тя след срещата при премиера. Тя поясни, че в програмата на ГЕРБ и Обединените патриоти са залегнали промени в основния закон на държавата, но изрази съмнение, че те може да минат, тъй като ГЕРБ няма мнозинство. 

Захариева смята, че достатъчно положителни промени могат да бъдат направени на законово равнище и даде за пример антикорупционното законодателство и измененията в НПК. 

„Кабинетът никога не е опитвал и мимикрия на реформа не е имал намерение да прави. Нито предишния парламент”, категорична беше вицепремиерът, отговаряйки на определението, дадено от Лозан Панов.

На подобна позиция е и Цецка Цачева, която беше председател на парламента при приемането на промените в Конституцията:

В никакъв случай не бих могла да приема, че това, което е направено до момента – промяната на Конституцията, с която се постигнаха много важни и значими неща като прекия избор на съдиите, прокурорите и следователи, повечето отговорности на Инспектората, завишените изисквания към магистратите, да се омаловажа и да се нарича мимикрия.  

Министърът на правосъдието смята, че настоящото законодателство дава възможност да се търси отговорност на магистрати, включително и на главния прокурор. Тя повтори тезата си, че "няма недосегаеми магистрати", а в правилника на Народното събрание е предвидено изслушване на главния прокурор на всеки три месеца. По повод тези изслушвания Цацаров вече заяви, че няма намерение да дава обяснения по корупционни разследвания. 

По повод скандала "ЦУМ гейт" и искания за продължаване на съдебната реформа, на 23 май ще се проведе протестен марш, иницииран от "Правосъдие за всеки".