Протестен марш срещу "модела ЦУМ" ще се проведе на 23 май

OFFNews 19 май 2017 в 10:50 6751 4

Протестен марш срещу

На 23 май от 18.00 часа в София ще се проведе марш на граждански организации, който е в защита на съдебната реформа и срещу статуквото в правосъдната система. Протестът е организиран от инициативата "Правосъдие за всеки" и минава под наслов: "Няма да мълчим". 

"Моментът е преломен! Държавата ни се разпада, овладяна от олигархията, която е превзела всички власти. Имаме парламент без реформаторски партии, правителство, което явно няма намерение да продължи съдебната реформа, и правосъден министър, който я обяви за приключена само преди година", се посочва призива за протеста. 

В текста се посочва, че в символ на Висшия съдебен съвет (ВСС) са се превърнали "кървавите агнешки главички" - "еманация на страха и зависимостите от политиците и мафията". "Всеки опит на независимите и почтени магистрати да повдигнат там въпросите за върховенството на правото или спазването на морала и закона се сблъсква или със стена от мълчание, или с водопад от хули, обиди и заплахи", се посочва още в текста на призива. 

От "Правосъдие за всеки" уточняват, че вече има опит за публично заклеймяване и "може би дори за бъдещо отстраняване от поста на председателя на Върховния касационен съд, само защото не следва линията на пълно подчиняване на Съда на прокурорската воля!"

Посочва се, че главният прокурор "се изявява като самодържец", който не дължи отчет и обяснения на никого. "... а моделът ЦУМ явно е новият символ на паралелната власт".

"Имаме и президент, който явно не мисли, че има проблем в сенчестите контакти на висши магистрати и в заплахите към свободни медии!", се казва още в позицията. 

В текста се посочва още: 

До края на 2017 г. България трябва да изпълни 17 конкретни препоръки на Европейската комисия в областта на правосъдието, да избере новия състав на Висшия съдебен съвет и нов председател на Върховния административен съд. От тези действия и избори зависи нашето европейско бъдеще, а оттам и бъдещето на нашите деца и внуци!

Не се ли противопоставим сега, оставяме всичко в ръцете на олигархията и сенките на бившата Държавна сигурност, които вече си присвоиха държавата пряко!

Ние, от Инициатива „Правосъдие за всеки“, разбираме, че в настоящата ситуация пътят пред нашите идеи за радикална съдебна реформа е блокиран. Несъмнено същата съдба ще сполети и всяко желание за промяна или съпротива срещу беззаконието в която и да е сфера, ако те засягат интереси на силните на деня.

Затова призоваваме всички свободни граждани и активни граждански организации да се присъединят на 23 май от 18,00 ч. към Гражданския марш за европейско правосъдие. На тази дата е взривен в колата си до Палермо един от най-смелите борци срещу мафията в Италия – независимият прокурор Джовани Фалконе, станал символ на тази борба в световен мащаб. На 24-ти май е празникът на писмеността и словото – имаме какво да кажем и да изискаме от нашите държавници по тези два повода!
Нека защитим заедно демокрацията, свободата на словото и върховенството на правото. Да потвърдим европейската си принадлежност и да поискаме истинска правосъдна реформа за независимо, ефективно и достъпно правосъдие, за държава на гражданите, а не на мафията!

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11866

2

кумчо вълчо

19.05 2017 в 13:36

Ми ето, очевидно е, че хората си искат кочинката - десет минуса и три плюса до тук, като единият е мой.

Може и малко помия и да се въргалят ....