OffNews.bg

Орлин Гигов писал на майка си, че убил Силвия бързо и безболезнено

Смразяващи подробности за убийството на украинката Силвия Киркова станаха ясни от протокола на Софийския градски съд за определяне на мярка "задържане под стража" спрямо бившия шофьор на МВР-болница Орлин Гигов, за когото OFFNews неведнъж писа. 

От определението на СГС става ясно, че в деня на убийството, 21 юни, Гигов се е обадил на тел. 112, за да съобщи за него, като е чакал полицаите пред кооперацията в ж.к. "Красно село". Според показанията на двамата полицаи, пристигнали на място, преди да отвори вратата на жилището - собственост на майка му, Гигов казал на униформените, че вътре "има гола жена, която е починала и на пода лежи нейният труп". 

Гигов говорел несвързано и бил във видимо нетрезво състояние. 

Освен това след убийството мъжът изпратил съобщение на майка си, че е убил Силвия "бързо и рязко, приспал я завинаги и не я е боляло много".

От протокола на заседанието става ясно, че са разпитани петима души - жена, работеща в магазин, от който Гигов си е купил два пъти водка от по 500 мл в интервал от два часа, майката на насилника и двамата полицаи, пристигнали на място, и още едно лице. 

По време на разпита майката на Гигов разказала за връзката на сина ѝ със Силвия, която била "дългогодишна". По думите ѝ двамата често стигали до саморазправа именно под въздействието на алкохол. Тя разказала, че синът ѝ няма постоянен адрес и че често със Силвия спели на пейки в градинки. 

Става ясно още, че са подавани сигнали за побои между двамата - в София и село Ковачевци, от съседи на Гигов или наемодатели на жилища, които той е наемал, за да живее със Силвия. 

Освен това са били образувани досъдебни производства за домашно насилие над Силвия, но в повечето случаи са били прекратявани от държавното обвинение, а в някои случаи - е постановяван отказ за образуване на производство след проверка. 

От протокола е видно, че Гигов е поискал да бъде пуснат под домашен арест или срещу подписка. 

Извършена е аутопсия на Силвия, която е установила вътрешен кръвоизлив, закрита черепно-мозъчна травма, множество кръвонасядания на различни места.

В неделя стана известно, че бившият шофьор в МВР болница Орлин Гигов, за когото OFFNews писа многократно заради серията му от побои над различни жени в София в условията на домашно насилие, е убил поредната жена, с която живеел.

В началото на 2023 г. съобщихме за побой над украинка, която бе изхвърлена гола и боса от дома на Гигов.

Впоследствие разговаряхме с още жени, които са били жертви на мъжа. Срещу него са подадени общо 10 сигнала за три години - от 2020 г. до 2023 г. Колко са вече сигналите - не е ясно. 

Разследване на OFFNews показа и какви са били методите на Орлин Гигов - "Спокойно, знам как да бия, така че да не личи. Ще те вкарам в гипсово корито и ще те лежа. С този нож ще те разфасовам", казвал той на жертвите си, докато ги пребива.

Въпреки множеството арести, обвинения, жертви и нападения Гигов не беше осъден ефективно по нито едно дело. По едно от производствата за домашно насилие мъжът получи условна присъда, която впоследствие бе отменена.