OffNews.bg

Окончателно: Убийцата на Алекс от Поморие влиза в затвора доживот

Тричленен състав на Върховния касационен съд (ВКС) потвърди присъдата „доживотен затвор” за Атанаска Георгиева, която беше призната за виновна за убийството малолетната Александра Тодорова от Поморие.

Случаят е отпреди две години, когато първоначално от полицията обявиха Александра за изчезнала. Няколко часа по-късно стана ясно, че детето е убито. 

За убийството беше обвинена Атанаска Георгиева, съседка на семейството на Алекс. Според прокуратурата на 10 април 2014 г. тя умишлено умъртвила детето, като това е станало по особено мъчителен за жертвата начин. 

Според разследващите детето е било удушено с найлонова торба, увита с тиксо около главата му. Според тях Алекс е била пресрещната от Атанаска Георгиева, която живеела на квартира в мансарда точно над семейство Тодорови. 43-годишната жена се е опитала насила да отведе детето в квартирата си, но то започнало да се съпротивлява. Тогава тя му нахлузила найлонова торба на главата и го задушила. После я завлякла етаж по-нагоре по стълбите и я скрила под леглото в стаята си.

Мотивът за жестокото убийство не става напълно ясен, след като по време на разследването Атанаска променяше показанията си няколко пъти. Една от версиите беше, че е искала да вземе откуп от родителите на Алекс.

ВКС увеличи кръвнината, с която Атанаска трябва да обезщети семейството на детето: от 130 000 лв. на 180 000 лв., за всеки един от тях, а присъдата, издадена от Бургаския апелативен съд, е потвърдена в останалата ѝ част.

„По делото са събрани достатъчно доказателства за виновността на подсъдимата, които съвкупно установяват участието й в престъплението и формират стабилна доказателствена основа за нейното осъждане”, категорични са върховните съдии.

В решението на съда се посочва още, че липсва основание за преразглеждане на въпроса за виновността на подсъдимата, поради което не може да бъде уважено искането ѝ за отмяна на осъдителните съдебни актове и връщане на делото за ново разглеждане. Решението на ВКС не подлежи на обжалване, съобщиха от съда.