OffNews.bg

Николай Банев и съпругата му Евгения са арестувани във Франция (обновена)

Бизнесменът Николай Банев и съпругата му Евгения са арестувани във Франция днес. Разследването срещу тях е за източването на завод "Полимери".

Арестът е осъществен тази сутрин във френския град Ница и е извършен въз основа на Европейска заповед за арест на двамата, издирвани от българските власти.

Баневи са задочно обвинени за длъжностно присвояване, документни измами, данъчни престъпления и пране на пари. Разследването е започнало преди около два месеца, оповести на брифинг зам. главният прокурор Иван Гешев.

Освен Европейска заповед за арест, срещу Баневи има издадена и Европейска заповед за разследване, а това означава, че френските власти също могат да извършват конкретни действия по делото.

По-рано днес стана ясно, че прокуратурата претърсва офиси на приватизирания завод "Полимери", който беше собственост на фамилията Баневи, но след това продаден. През 2012 година заводът беше обявен в несъстоятелност. Последваха години на безстопанственост, белязани от аварии с опасни субстанции, изоставени на площадката на предприятието и милиони инвестирани от държавата, за да бъдат изнесени от страната, припомня БНР.

Миналата година след посещение в завода "Полимери", премиерът Бойко Борисов обяви приватизацията му за "разбойническа". Разказа, че е говорил с главния прокурор Сотир Цацаров и прокуратурата проверява приватизацията на завода.