OffNews.bg

Лозан Панов обжалва отказ да получи цялата документация за проверки спрямо него

Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов обжалва отказа на главния съдебен инспектор Теодора Точкова да му бъде предоставена цялата документация за всички извършени спрямо него проверки.

В жалбата си Панов напомня, че достъпът до обществена информация е конституционно гарантирано право. 

Точкова предостави на Панов само извлечения от протоколите за прекратяването на водени срещу него проверки, припомня БНР. Отказът ѝ да даде цялата документация е мотивиран с изричното несъгласие на засегнати трети лица и наличие на служебна тайна за част от исканата информация.

В жалбата си, освен Конституцията, съдия номер едно Панов цитира и практика на съда в Страсбург, според която неоснователният отказ да бъде предоставена обществена информация представлява монопол, който пък се явява форма на цензура и е в нарушение на защитената от Конвенцията свобода на изразяване и право на всеки да получава и разпространява информация.

Панов е категоричен, че информацията за проверките срещу него е с надделяващ обществен интерес заради публично известните му позиции за реформиране на съдебната система и отстояване на нейната независимост.

„Твърдението за наличие на класифицирана информация е бланкетно и недоказано. Неправилно е прието, че част от информацията е служебна тайна, няма доказателства за това“, пише още в жалбата си Лозан Панов.