OffNews.bg

КС: Машинното гласуване не противоречи на основния закон

Броени дни преди парламентарния вот на 11 юли Конституционният съд обяви, че машинното гласуване не противоречи на основния закон.

На тези избори за първи път ще се гласува изцяло с машини. Изключение правят секциите под 300 души, болниците, домовете за стари хора, при гласуване с подвижна избирателна кутия. Вотът ще е с хартиена бюлетина и когато поради възникнали непреодолими обстоятелства машинното гласуване се окаже невъзможно.

Машинното гласуване стигна до КС по жалба на 66 депутати от ГЕРБ, в която се казваше, че се нарушава принципът за „равно избирателно право". Оспорени бяха почти всички променени от 45-ото Народно събрание разпоредби от Изборния кодекс. По част от тях съдиите не са били единодушни. По текста за машините на особено мнение са били петима конституционни съдии.

В решението си КС слага знак на равенство между хартиената бюлетината и нейния машинен еквивалент.

"По своята същност бюлетината за машинно гласуване не е нищо друго освен пренасяне и визуализиране на текста от хартиената бюлетина върху електронен носител", пишат в мотивите си съдиите.

Според висшите магистрати това, че в малките секции се гласува на хартия, не е дискриминация, тъй като нито ограничава права, нито предоставя привилегии.

"Начинът на подаване на гласа – с бюлетина за машинно гласуване, с хартиена бюлетина или по друг начин – не е свързан с конституционно защитено право на избирателите. Щом независимо от технологията на гласуване, законът предвижда равно третиране на различните начини на гласуване и обезпечава спазването на конституционните принципи на избирателното право в различните хипотези, то законодателният орган е действал в пределите на допустимата законодателна целесъобразност", подчертават от КС.

Съдът отхвърля и тезата на ГЕРБ, че вотът с машина не е пряк.

"Промяната на материалния носител, върху който е отразен гласът на избирателя, не променя характера на избирателното право като пряко", пише в решението.

Единственият обявен за противоконституционен текст е текстът на "Има такъв народ", според който пропорционалната изборна система ще се прилага само до първите редовни парламентарни избори.