OffNews.bg

Комисията на Цацаров не откри конфликт на интереси при двама шефове на Александровска

Антикорупционната комисия не откри конфликт на интереси при двама изпълнителни директори на УМБАЛ "Александровска", след като проф. Костадин Ангелов стана здравен министър в последния кабинет на Бойко Борисов. Проверката на проф. Борис Богов и проф. Димитър Буланов е започнала след  сигнал.

За проф. Буланов в него се твърди, че в декларация пред Агенцията за публични предприятия е посочил, че не е служител на УМБАЛ „Александровска“ и няма търговски отношения с нея. От документи на болничното заведение става ясно, че има трудов договор, но е излязъл в неплатен отпуск и има сключен граждански договор за консултантски услуги. Проф. Буланов заема пет длъжности – член на Съвета на директорите на „УМБАЛ Александровска“ ЕАД, неин служител на трудов договор в неплатен отпуск и консултант на граждански договор на болницата. Отделно от това е декан на Медицинския факултет на Медицинския университет и преподавател в него, като една от основните бази на университета е „УМБАЛ Александровска“ ЕАД.

По отношение на проф. Богов в сигнала се твърди, че по традиция лекарите в държавните болници преглеждат в диагностично-консултативни центрове към болницата, като се посочва, че не е установено дали Борис Богов преглежда в такъв център.

В хода на производството е установено, че на 2 януари 2020 г. е сключен договор между ДКЦ „Александровска“ ЕООД и Борис Богов, по силата на който на професора е възложено да извършва медицинска дейност като лекар-нефролог при повикване от възложителя. Договорът е възмезден и е подновен при същите условия на 4 януари 2021 г. От събраните доказателства става ясно, че Борис Богов, в качеството му на изпълнителен директор на „УМБАЛ „Александровска“ ЕАД е упражнил правомощия по служба, като на заседание на Съвета на директорите на 29 януари 2021 г. е гласувал „за“ приемане на решение за продължаване на договорните правоотношения между болницата и ДКЦ-то за предоставяне на апаратура.

Комисията обаче установява, че сключеният договор е в интерес на обществото и не намира конфликт на интереси.

По отношение на проф. Димитър Буланов е установено, че той не е упражнил правомощия по служба във връзка със сключването на трудов договор между него и болницата. Подписът е положен от него единствено в качеството му на лекар и служител, а подпис като представляващ дружеството е положила Мария Куманова, зам.-директор на УМБАЛ „Александровска“ ЕАД. Липсва частен интерес и при подписване на заповедите за прекратяване на трудови договори с УМБАЛ „Александровска“.

Антикорупционната комисия откри конфликт на интереси при бившия кмет на община Созопол Панайот Рейзи (2015-2019 г.).

Производството е започнало по сигнал, че в качеството си на лице на висша публична длъжност Рейзи е разходвал общински средства в полза на Сдружение „Футболен клуб Созопол“, на което е бил председател на Управителния съвет от 6 март 2009 г. до 21 април 2019 г. В писмено становище пред КПКОНПИ Панайот Рейзи е посочил, че няма икономическа или политическа зависимост между него и спортния клуб, както и че не е получавал възнаграждение от членството си. Освен това е действал след решения на общинския съвет и няма как да не ги изпълни.

Установено е, че Рейзи е подписал лично 6 преводни нареждания за изплащане на субсидии от общинския бюджет към клуба в размер на 155 000 лв.

Обстоятелството, че кметът е и член на УС и представляващ СНЦ „Футболен клуб Созопол“ налага извода за наличие на частен интерес по смисъла на ЗПКОНПИ, който се изразява в получаване на облага под формата на помощ и подкрепа, и влияе върху изпълнението на служебните правомощия на кмета, посочват от КПКОНПИ.

Правилното и законосъобразно поведение би било преди подписването на преводните нареждания Панайот Рейзи да си направи самоотвод от изпълнението на конкретното правомощие по служба и да го делегира на свой заместник, а той не го е направил, съобщават от комисията на Сотир Цацаров.

На Рейзи е наложена глоба от 5000 лв. и е отнета сумата от 155 000 лв., колкото е субсидията, разпределена на спортния клуб.