OffNews.bg

Гешев възложи на ДАНС пълна проверка на приватизацията на прехода

Главният прокурор Иван Гешев възложи на ДАНС да направи пълна проверка на целия приватизационен процес и на последващия контрол от отговарящите за това министерства, агенции и други държавни ведомства, съобщиха от прокуратурата.

Проверката трябва да обхване всички приватизационни сделки, плащанията по тях, независимо от вида на платежните средства, както и всички предприети действия по осъществяването на следприватизационния надзор.

ДАНС трябва да установи събрани ли са предвидените в приватизационните договори неустойки, лихви, обезщетения и банкови гаранции, в случай на тяхното частично или цялостно неизпълнение. В тази връзка трябва да се установи извършени ли са действия по разваляне на приватизационните договори, в случай на тяхното неизпълнение.

Проверяващите трябва да установят как е била водена цялата документация по текущия следприватизационен контрол, извършвани ли са проверки по изпълнение на приватизационните договори и била ли е актуализирана своевременно информацията в публичните регистри.

В обхвата на проверката трябва да бъде извършен анализ на одитните доклади на Сметната палата и какви действия са били предприети по изпълнението на дадените указания.

Приватизацията на прехода може да се окачестви като частично неуспешна, заяви финансовия министър Владислав Горанов в Министерски съвет малко по-късно.

Според него проверката, която ще бъде извършена от ДАНС, ще осветли начина на провеждане на приватизацията.

"Не съм юрист, за да мога да преценя дали е възможно сделки, които са се случили преди толкова много години, да бъдат преразглеждани. Отговорът трябва да бъде "не", но ако се знае истината за прехода и специално частта за приватизацията, вероятно ще се дадат много отговори на въпроси", допълни Горанов.

Според него колкото повече се знае за приватизацията и за тази част от българският преход, толкова по-добре.

"Ние имаме данни колко пари са постъпили от сделки за приватизация. Дали е могло да бъдат повече, вероятно "да", добави финансовият министър.

На въпрос на журналист дали има връзка между главния прокурор и премиера.

Той отговори, че във всяка една държава между отделните институции трябва да има взаимодействие.

"Кремиковци го няма. Какво ще стане като установим, че е бил откраднат завода за микропроцесори в Правец?", заяви президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов