OffNews.bg

„Бивш шеф на СИК“ съди журналист, нарекъл го "бияч"

Статус във Фейсбук, препечатан в редица медии, включително и в OFFNews (с изричното разрешение на автора), стана причина за съдебно дело срещу бившия кореспондент на „Сега“ в Бургас Божидар Божков. Съди го Димитър Вергиев, бивш управител на клон на застрахователна компания СИК.

Днес, на първото заседание, делото беше отложено за 21 януари, защото адвокатите на Вергиев, който не дойде лично, поискаха призоваване на свидетели. Двама от тях трябва да разкажат и в какво състояние бил изпаднал техният клиент, след като прочел статията. Какви здравословни проблеми е причинил журналистът на Вергиев не стана ясно, защото юристите отказаха да коментират каквото и да е.

Предисторията

„Помните ли Димитър Вергиев от СИК? Сега е уважаван професор...“

В статуса си в социалната мрежа, публикуван през лятото, Божков разказва как човек се е свързал с него и го е помолил да изтрие свой стар текст, публикуван във вестник „Сега“, свързан с Димитър Вергиев. Журналистът казва, че нито има възможност, защото вече не работи там, нито желание за това. Текстът е препечатан и в бургаския сайт „Флагман“, където въпросният Вергиев го прочита и завежда дело. В тъжбата си обаче посочва Божидар като автор на журналистически материал.

А кой е Димитър Вергиев?

Според данни на, може би, официалния му сайт, той е доцент д-р инж. Димитър Стоянов Вергиев. Завършил е бакалавърска степен по специалност ОХТ, модул Горива в ХТМУ – София. Завършва магистърска степен „Стопанско управление“ в ХТМУ – София“. Универститетската му кариера започва от бургаския клон на Колежа по туризъм в Албена като асистент, за да стигне до доцент в Колежа по туризъм в Благоевград. В автобиографията му се споменава за работа в „сферата на застраховането“.

Според редица публикации, като статия в „Капитал“, например, Димитър Вергиев е бивш управител на клона на известната от далечното минало застрахователна компания СИК. Материали в „Новинар“ и „Сега“ разказват и за побой, нанесен от същия Вергиев, над преподавателка, която си позволила да го скъса на изпит, въпреки „указанията“, че той трябва ударно да завърши университета в кратки срокове.

Защо е обиден Вергиев?

Според него, Божидар Божков е отправил обидни квалификации и клеветнически внушения. А именно – наричайки го „бияч“, усъмнявайки се в неговата работа в СИК като „библиотекар“ и че дейността му в дружеството била „творческа“. Обиденият сикаджия посочва в тъжбата си, че Божидар Божков е написал тези квалификации в свой материал, като автор в сайта „Флагман“. В съдебната зала журналистът подчерта, че той не работи там и няма никакви отношения с медията и не разбира така направеното обвинение.

Адвокатите на Вергиев, който не се яви в съдебната зала, предложиха извънсъдебно споразумение, като сделката е да се спре и отделното гражданско дело, което засегнатият води срещу журналиста. Божков отказа, а извън залата попита:

Вие бихте ли се споразумели с бившия шеф на СИК – Бургас?