OffNews.bg

Апелативният спецсъд оправда бившия кмет на община Родопи

Бившият кмет на община Родопи Йордан Шишков вече е оправдан по делото за безстопанственост срещу него, което продължава 4 г., съобщи „Лекс“.

На 16 май 2019 г. Специализираният наказателен съд постанови една година лишаване от свобода с 3 г. изпитателен срок за Шишков. Той бе признат за виновен за това, че на 29 октомври 2010 г. и 17 януари 2011 г., при условията на продължавано престъпление, не е положил достатъчно грижи за повереното му общинско имущество, от което са последвали щети в размер на общо 459 654,57 лв.

В качеството си на длъжностно лице сключил две спогодби по изпълнение на договори на общината с „Интегрирани пътни системи“ АД – София, съгласно които били предвидени неустойки за всяко забавено плащане от общината (от 0,2 до 10% от просрочената сума). Тези неустойки не фигурирали в първоначалните договори, но общината платила съответно 148 472,57 лв. и 311 182 лв. вследствие на подписаните от кмета спогодби. Кметът трябваше да плати и глоба от 460 000 лв.

Тогава спецпрокуратурата се закани да обжалва условната присъда. 

Апелативният специализиран съд обаче отменя изцяло присъдата на първата инстанция и оправда напълно Шишков, в резултат на което отхвърли изцяло и гражданския иск срещу него.

Присъдата не е окончателна и може да бъде обжалвана и протестирана пред Върховния касационен съд.