OffNews.bg

Адвокатите празнуваха и подкрепиха закона за дейността си

Битката на адвокатурата е битка за правата на гражданите. Свободните хора на България са адвокатите на България. Подкрепете ни за промените в закона за адвокатурата. Това са само част от призивите, около които се обединиха стотици адвокати на атрактивен хепънинг пред Съдебната палата в София.

В деня на Конституцията и празника на юриста пред храмовете на Темида излязоха и защитниците в Стара Загора, Перник, Благоевград, Добрич, Кюстендил, Бургас, Варна, Хасково, Сливен и други градове. 

В една държава, за да има справедливост, трябва да има ред. Юридическата дейност може да бъде упражнявана от хора, завършили право, а адвокатската дейност трябва да се извършва само от хора, които имат адвокатски права и са положили съответните изпити затова, прозвуча на митинга-празник на адвокатите, а думите бяха посрещнати с овации. 

Според Черните тоги важният законопроект за адвокатурата трябва да бъде част от пакета законопроекти, които гарантират съдебната реформа и са в дневния ред на парламента. Справедливостта в работата на съдебната власт трябва да гарантира и правата на човешките защитници, каквито са адвокатите, за да могат те да водят активен и справедлив процес в защита на своите клиенти, заяви от импровизираната трибуна на входа на Съдебната палата един от юристите. 

На празника им бяха издигнати и плакати "Един нотариус = на 10 000 клиенти - гарантирано от българската държава", "Подкрепям промените в закона за адвокатурата", "Адвокатите - последната преграда пред несправедливостта" и др. 

На столичния бул. "Витоша" кукери гониха символично опонентите на адвокатите, танцуваха балерини и мажоретки, звуча музика в изпълнение на сборен духов оркестър и духовия оркестър на Английската гимназия, виха се хора и латино танци. 

Адвокатите показаха, че умеят да се веселят и на празник-протест, като се хванаха на хорото до професионалните танцьори, а на финала на купона в небето полетяха балони с цветовете на българското знаме.