OffNews.bg

Нов метод позволява да прочетеш „Хари Потър“ за 77 минути

Струва ли ви се възможно да прочетете един том от поредицата „Хари Потър“ само за 77 минути? Приложение на име „Spritz“ предлага тази възможност, като използва съвсем нова технология на четене.

Създателите му твърдят, че то позволява на потребителите да четат с удивително висока скорост - с 600 или дори 1000 думи в минута. Според статистиките, завършилите университе четат със средна скорост от около 300 думи в минута.

Приложението е направено така, че да заобикаля ограниченията, които има зрителната ни система. 

„При нормалното четене, структурата на нашите очи ни принуждава да сканираме страницата. Тези движения отнемат време и забавят темпото, с което можем да четем“, обяснява неврологът Станислас Деан.

„Spritz“ обаче използва техника, при която погледът не се мести, а думите се сменят. При използване на приложението, думите се сменят една по една, като в тях винаги на едно и също място има една червена буква. Така вниманието на читателя се привлича и погледът му е „фокусиран“ в четенето.

Единственият проблем на „Spritz“ е, че не може да направи нищо по въпроса със способността на човека да разбере това, което чете. Когато четем много по-бързо, особено сложни материали, нашето разбиране на текста страда .

За сега „Spritz“ не е пуснато в онлайн магазините за приложения, но създателите му са създали страница, на която може да се изпробва.