OffNews.bg

Мъск ще направи TruthGPT: Максимално търсещ истината ИИ - контраверсия на ChatGPT

Милиардерът Илон Мъск обяви, че ще пусне на пазара платформа за изкуствен интелект, която той нарича "TruthGPT", за да предизвика алгоритмите, създадени от Microsoft и Google, предаде Ройтерс.

Собственикът на SpaceX, Tesla и Twitter обвини подкрепяната от Microsoft OpenAI - фирмата, която стои зад сензационния чатещ изкуствен интелект (ИИ) ChatGPT, че "обучава изкуствения интелект да лъже".

Според Мъск OpenAI вече се е превърнала в "затворен код" и "организация с цел печалба", която е "тясно свързана с Microsoft". Той също така обвини съоснователят на Google Лари Пейдж, че не се отнася сериозно към безопасността на ИИ.

Илон Мъск с писмо до човечеството: Изкуственият интелект може да ни победи и разруши

"Аз ще започна нещо, което наричам "TruthGPT", или максимално търсещ истината ИИ, който се опитва да разбере природата на Вселената", каза Мъск пред Fox News в понеделник.

Мъск твърди, че TruthGPT може да бъде най-добрият път към безопасността, който "е малко вероятно да унищожи хората". "Това просто започва късно. Но аз ще се опитам да създам трети вариант", добави той.

Милиардерът вече е започнал да привлича изследователи на изкуствения интелект от Google на Alphabet Inс, за да стартира стартъп, който да се конкурира с OpenAI, предаде Ройтерс.

Наскоро Мъск и група експерти по изкуствен интелект призоваха за шестмесечна пауза в разработването на системи, които да са по-ефективни от
GPT-4 на OpenAI, позовавайки се на потенциалните рискове за обществото.

Мъск предупреди, че ИИ е по-опасен, отколкото неправилно управлявани проектирането на самолети или поддръжката на производството или лошото производство на автомобили.

"ИИ има потенциал за унищожаване на цивилизацията", каза той в края на март и даде за пример, че един свръхинтелигентен ИИ би могъл да пише невероятно добре и така потенциално да манипулира общественото мнение.