OffNews.bg

Как да изберем правилната бормашина?

Независимо дали сте неделен любител на домашните ремонти или кралят на сглобяването на мебели, бормашината е задължителен инструмент, който предлага широка гама от функции. Но преди да започнете да правите дупки по стените си, уверете се, че използвате най-подходящия инструмент!

Бормашина, винтоверт и ударна бормашина

Ето някои разграничения по отношение на различните видове бормашини и нейните сходни:

Терминът "бормашина" обикновено се отнася до електрически бормашини с кабел, които имат само една скорост. Въпреки че се завинтва, той се използва главно за пробиване.

Винтовертът е предназначен за завиване, разполага с една скорост и е по-малък от бормашината. Той предлага повече енергия и батерията му издържа по-дълго. Когато срещне съпротивление, той удря по посока на въртене, което улеснява задвижването на винтовете.

Ударната бормашина обикновено има две скорости и предлага няколко настройки на въртящия момент за завинтване, както и режим на пробиване.

Кабелна или безжична бормашина?

Подобно на повечето електрически инструменти, бормашините се предлагат с кабел или без кабел.

Основните предимства на кабелните бормашини са повече мощност, по-добра скорост (обороти на двигателя) и повече продължителност на употреба.

Мощността се измерва в ампери. Високият ампераж позволява бързо и лесно завиване или пробиване на по-твърди материали.

Оборотите на двигателя са между 400 и 3000 оборота/мин и се контролират чрез натискане на спусъка.

Постоянно свързано към източник на електричество, устройството е винаги готово за употреба и предлага неограничен период на употреба, без прекъсване или изчакване. Това обаче изисква използването на удължителни кабели.

Безжичните бормашини от друга страна позволяват мобилност каквато не можете да си позволите с кабелните.

Анатомия на бормашината

Познаването на основните части на бормашината и за какво се използват, ще ви позволи да го използвате по-добре и по-ефективно.

Някои функции може да не са налични на определени видове устройства. Възможно е също да има някои разлики между спецификациите на кабелни и безкабелните бормашини.

Ударна бормашина

Много от вас се чудят дали си струва да си купите ударна бормашина, а не класическа бормашина. Това ще зависи точно от начина, по който искате да използвате този инструмент.

Събрахме за вас различните предимства и недостатъци, които ще ви помогнат в преценката.

Предимства

Недостатъци