OffNews.bg

Зона само за жени на Нова година в Берлин след сексуалните посегателства в Кьолн

Организаторите на тържествата по случай Нова година в Берлин ще направят за първи път зона само за жени, съобщи Би Би Си.

Решението е взето заради мерки за сигурност, след като стотици жени се оплакаха от сексуални посегателства по време на новогодишните празненства в Кьолн преди две години. 

Очаква се тържествата в новогодишната нощ в Берлин да бъдат посетени от стотици хиляди хора, а мерките за сигурност ще бъдат затегнати. 

Жени, които са станали жертва на насилие или се чувстват застрашени, ще могат да получат помощ в специалната зона, в която ще има служители на Червения кръст. 

Берлинската полиция разпространи и съвети за жените, като ги окуражи да търсят помощ, ако се почувстват застрашени, както и да носят малки чанти и да не вземат със себе си ценни предмети. 

Полицията в Кьолн също направи такава зона със социални работници и психолози след нападенията в новогодишната нощ преди две години. 

Идеята за създаване на такива зони обаче не се приема еднозначно. Според критици на идеята тя не се бори с насилниците, а според други мярката е дискриминационна.