OffNews.bg

Жертвите от атентата в Берлин станаха 12

Жертвите на камиона убиец, който се вряза в коледен базар в Берлин, вече са 12. Ранените са 48, като някои от тях са в тежко състояние, съобщава БНТ. Полицията в Берлин заяви, че камионът е бил врязан умишлено в множеството. Националността на шофьора, който е задържан, все още се изяснява.

Камионът е собственост на полска фирма, а шофьорът е бил поляк. Трупът му е намерен в кабината и полицаите в Берлин предполагат, че той е бил отвлечен и убит от атентатора. 

Камионът се врязва в коледния базар малко след 20 часа местно време и изминава повече от 50 метра - помита щандoве и хора. На място пристигат линейки и пожарни коли, районът е отцепен.

Нашето свободно общество трябва да е отворено и да празнува Коледа като празник на семейството, на щастието. Това беше унищожено днес. Но предупреждавам всички да не избързваме със заключенията и да променяме начина си на живот. За това не искам да спекулирам повече, каза Андреас Гайзел, вътрешен министър на провинция Берлин.

Предполагаемият атентатор е задържан. Според източници от разследването той вероятно е дошъл в Германия като бежанец от Афганистан или Пакистан през февруари тази година. Заподозреният е използвал различни имена, което затруднява неговото идентифициране.