OffNews.bg

Зеленски: Западът се страхува, че Русия ще загуби войната. Но и не иска Украйна да я загуби

Украинският президент Володимир Зеленски не вярва, че Русия има силите, за да атакува отново Киев.

"Те нямат силите за една мащабна офанзива срещу столицата, както го направиха в началото на инвазията", каза Зеленски в интервю за агенция Франс прес. Според него Харков и Донбас са основните цели на Кремъл.

Зеленски също така упрекна западните страни, че му забраняват да поразява Русия с техните оръжия:

"Те (руснаците) могат да ни нанасят удари на наша територия, това е най-голямото предимство, с което разполага Русия, но ние не можем нищо да причиним със западните оръжия на техните оръжейни системи, разположени на руска територия. Ние нямаме право", каза украинският президент и добави, че се е оплакал на американския държавен секретар Антъни Блинкън по този въпрос.

Зеленски заяви, че Западът се страхува както от руско поражение, така и от украинско поражение:

"Намираме се в една абсурдна ситуация, в която Западът се страхува, че Русия ще загуби войната. И в същото време те не искат Украйна да я загуби. Защото финалната победа на Украйна ще доведе до поражението на Русия, а финалната победа на Русия ще доведе до поражението на Украйна."

Битката за Харков 

Нападението на руските сили срещу Харковска област в Украйна би могло да е само първа вълна на една по-голяма руска офанзива, отбеляза Володимир Зеленски. Той добави, че Москва иска да атакува и град Харков:

"Те предприеха тяхната операция, тя може да е на няколко вълни. И това да е тяхната първа вълна. Но ситуацията е под контрол след тази вълна."

Зеленски увери, че битката за Харков, ако има такава, би била тежка за руската армия. "Те искат подобно нещо, те искат да атакуват", каза той и добави: "Но те разбират, че това е една трудна битка. Това е един голям град и те разбират, че ние имаме сили и че ще се сражаваме дълго".

Ролята на Китай и конференцията за мир в Швейцария

Володимир Зеленски иска Китай да бъде въвлечен в конференцията за мир в Украйна, която Швейцария трябва да организира през юни, но на която Русия няма да участва:

"Бих искал Китай да бъде въвлечен в тази среща на върха. Световни играчи като Китай имат влияние върху Русия. И колкото повече страни от този род са на нашата страна, на страната на края на войната, толкова повече Русия ще трябва да се съобразява с това."

"Китайските лидери живеят малко с усещането, че ако Русия изгуби войната, това няма да е загуба за Русия, а ще е победа за САЩ. За тях това няма да е победа нито за Украйна, нито загуба за Русия. Това е победа за Запада. И те искат да намерят баланс между двете", каза украинският президент.

Според него от една страна Китай има влияние върху Русия, защото има икономически връзки между двете страни, а от друга страна Китай е много заинтересован от пазара на ЕС и европейският пазар за китайците е приоритет. "Но те не искат да изгубят Русия", допълни Зеленски.

Той спомена три досиета, по които ще се водят разговорите в Швейцария и които присъстващите държави биха могли да подкрепят.

Първото е за свободното движение в Черно море, за да се защити хранителната сигурност по света, като се позволи износ на украинско зърно. Второто е за споразумение относно призив за прекратяване на ударите по енергийната инфраструктура на Украйна. Третото е за завръщане в Украйна на хилядите депортирани в Русия деца, заради което престъпление Международния наказателен съд издаде заповед за арест на Владимир Путин.

Според Зеленски ако в края на срещата в Женева се стигне до тези три мерки с мнозинство от страните (по света, които ги подкрепят), това ще значи, че Русия няма да може да ги блокира.