OffNews.bg

Зеленски договаря във Вашингтон Косача на души и адския огън

По време на посещението си във Вашингтон украинската делегация, водена от президента Володимир Зеленски, ще поиска от американския президент Джо Байдън и неговия екип САЩ да предоставят на Украйна ракети ATACMS с обсег на действие до 300 км.

Според изданието Politico, което се позовава на свои източници, освен този вид муниции Киев ще настоява и за далекобойни безпилотни самолети Gray Eagle (сивите орли) и Reaper (Косача на души).

"Но официалните представители на САЩ не са готови да отстъпят. Белият дом категорично отхвърля изпращането на ATACMS... Снабдяването на Киев с ракети с далечен обсег може да провокира Путин да използва потенциално още по-смъртоносни оръжия срещу Украйна", пише изданието.

Politico пише, че колебанията на САЩ са разтревожили украинските власти и са накарали висшето военно ръководство на страната да потърси помощ от други страни, включително извън НАТО.

"Украинците се опасяват, че няма да могат да напреднат на бойното поле тази зима и ще загубят инерцията, която набраха след освобождаването на Херсон", отбелязва изданието.

Още през юни се появиха информации, че САЩ ще продадат на Украйна четири безпилотни самолета MQ-1C Gray Eagle (сив орел), въоръжени с ракети Hellfire (адския огън). Сделката обаче не бе одобрена от Конгреса.

Понастоящем Украйна използва няколко вида по-малки безпилотни самолети, които обаче са с по-малък обсег на действие.

MQ-1C е много по-мощен от всички други аналози. Максималното му тегло при излитане е около три пъти по-голямо от това на Bayraktar-TB2. Освен това има предимства по отношение на полезния товар, продължителността на полета и изминатото разстояние.

Сивите орли могат да летят автономно повече от 30 часа в зависимост от мисиите и да събира огромни количества данни за разузнавателни цели.

Този безпилотен самолет е армейската версия на по-известния дрон Predator (хищник), който също може да носи до осем мощни ракети Hellfire.