OffNews.bg

Защитникът на Киев ген. Александър Сирски е архитектът на Харковската контранастъпателна операция

Един от блестящите архитекти на успешната контранастъпателна операция на ВСУ в източната част на Украйна е 57-годишният командващ на Сухопътните войски генерал-полковник Александър Сирски, твърди киевският политически експерт Олександър Холобицкий.

Сирски е разработил плана за контраофанзивата срещу Балаклея, която стана първият освободен град в рамките на Харковската операция. Първоначално от генералния щаб на ВСУ били скептични към плана, но Сирски успял да убеди военното ръководство на страната в неговата необходимост.

Генералът е изготвил и плана за освобождаването на Купянск, който окупаторите бяха превърнали превърнаха в един от основните си логистични центрове. Освобождаването на Купянск ще принуди руските сили да се изтеглят от северната и източната част на Харковска област, смята Холобицкий.

Във военната си биография генерал-полковник Александър Сирски е записал успешното изтегляне на украинските военни от Дебалцево през 2015 година и организацията на отбраната на Киев в първите дни на пълномащабното руско нахлуване в Украйна на 24 февруари т. г. За битката при Дебалцевския плацдарм, когато прикрива изтеглянето на ВСУ на Украйна генералът е награден с ордена „Богдан Хмелницки“ III степен. За отбраната на Киев получава нов орден – „Богдан Хмелницки“ II степен.

От 2013 година Сирски е заместник-началник на Главния команден център на ВСУ и е участвал в тясното сътрудничество с НАТО.