OffNews.bg

Заради новия щам и спрените полети: Джонсън свиква Кобра, Германия - среща на ЕС

Британският премиер Борис Джонсън ще председателства извънредно заседание на Комитета за справяне с кризисни ситуации Кобра, след като Франция наложи пълна забрана на пътуванията от Обединеното кралство заради новия щам на коронавируса на Острова. 

Франция наложи 48-часова забрана за преминаване на хора от Великобритания с всички видове транспорт. Пристанището в Доувър затвори за всякакъв трафик от британска страна до второ нареждане, заради френските гранични мерки. От Юростар съобщиха, че ще могат да извършват курсове само от Париж за Лондон на 21 и 22 декември. 

Говорител на британското правителство заяви, че на заседанието на Кобра ще бъде обсъдена ситуацията с пътуванията в чужбина и най-вече как да се запази потока от товари от и към Обединеното кралство.

Много държави въведоха карантина за влизащите в тях британци или прекратиха полетите. Сред тях е и нашата страна, както и Белгия, Холандия, Италия, Германия, Турция, Чехия и Австрия. 

Германия, която е ротационен председател на ЕС, свиква днес спешна среща на ЕС заради новия щам на коронавируса, установена във Великобритания, предаде ДПА.

Берлин задейства интегрирания механизъм на ЕС за реакция на политическо равнище при кризи, съобщи говорителят на германското председателство Себастиан Фишер.

Контролът върху пътуванията до и от европейските страни е в правомощията на националните правителства, но Европейската комисия може да координира, да улеснява размяната на информация и да дава препоръки, отбелязва ДПА.

Новият щам на Covid-19 е открит у пациент в Италия, съобщи италианското здравно министерство. Пациентът се е завърнал преди дни от Великобритания с полет до римското летище Фиумичино и в момента е в изолация. 

Според Световната здравна организация новата версия на коронавируса е била установена и в Нидерландия, Дания и Австралия.