OffNews.bg

Западът може да реши да достави изтребители на Украйна преди лятото

Западът може да вземе решение за евентуална доставка на бойни самолети на Украйна преди лятото, каза днес датският министър на отбраната Троелс Лун Поулсен след доставките на полски и словашки изтребители МиГ-29 за Киев, предаде Франс прес.

Дискусиите отнемат време, защото страните трябва да действат съвместно, но решението остава постижимо "в краткосрочен план", каза министърът по време на посещение в Украйна.

"Дания няма да направи това сама - ще трябва да го направим заедно с няколко други страни. И също така ще трябва да водим диалог с американците по този въпрос", заяви датският министър. По думите му обаче е възможно да се постигне решение в краткосрочен план - преди летните отпуски.

Словакия и Полша започнаха да доставят съветски изтребители МиГ-29 на Киев съответно в края на март и началото на април. Варшава заяви, че е готова да дари всички свои съветски изтребители, около 30 на брой. Нито един модерен западен самолет, поискан от Киев, обаче все още не е доставен, въпреки че няколко западни страни обявиха инициативи в тази насока.

Дания разполага общо с 43 изтребителя Ф-16, 30 от които са на бойно дежурство. В момента върви замяна на тези американски самолети с 27 по-модерни американски изтребители Ф-35 от следващо поколение, посочва Франс прес.