OffNews.bg

ВСУ потвърди, че изтегля бойци от Авдеевка

Взето е решение за изтегляне на силите на ВСУ от позицията на "Зенит" в югоизточните покрайнини на Авдеевка, съобщи командирът на оперативната група "Таврия" бригаден генерал Олександър Тарнавски.

"Задържахме тази позиция толкова дълго, колкото имахме възможност за ефективно възпиране и унищожаване на противника", каза той.

Той добави, че решението за изтегляне е взето с цел запазване на личния състав и подобряване на оперативната обстановка.

Това е първото официално потвърждение от страна на Киев, че в сателитното градче на Донецк има изтегляне на украински сили. Това бе обявено за първи път снощи от известния военен кореспондент на германския BILD Юлиан Рьопке.

Според Тарнавски това не означава, че ВСУ изоставят града.

"Тактическото заемане на тези позиции не дава на врага стратегическо предимство и не променя ситуацията в рамките на отбранителната операция в Авдеевка. Продължава прегрупирането на войските, попълването на запасите и оборудването на подразделенията на новите позиции. Извършва се планирано подсилване на частите", добави генералът.

Ситуацията в града обаче е повече от тежка. Руснаците атакуват града с огромни сили, които превъзхождат украинската отбрана в съотношение 7 към 1.

На една от позициите в Авдеевка бойците от 3-та отделна щурмова бригада се намират в пълно обкръжение, съобщи заместник-командирът на бригадата Родион Кудряшов.

"Противникът наистина ни превъзхожда многократно. Сред военните, които се изправят срещу нас, има, наред с други, и представители на ГРУ на руските въоръжени сили, които са своеобразен флагман в атаката на града. Що се отнася до ситуацията в Авдеевка, в някои участъци тя е критична, някъде е напрегната", каза той.