OffNews.bg

Войната днес: ВСУ унищожи команден пункт на бреговата охрана на руския флот в Чернобаевка

Оперативното командване „Юг“ потвърди официално, че в Чернобаевка е унищожен командният пункт на 22-ри корпус на Бреговата охрана на Черноморския флот на РФ. Говорител на командването обяви, че по позицията на противника е нанесен удар със силите на ракетно-артилерийските части на ВСУ.

В обзора на ОК „Юг“ за изминалото денонощие се съобщава за продължаващите атаки срещу населени места в Украйна от територията на окупираните части на Херсонска и Николаевска области по цялата огнева линия с използването на хеликоптери и реактивни системи за залпов огън „Смерч“.

По рубежа Сухой пруд – Белогорка руснаците са се опитали да проведат настъпление с разузнаване с бой при подкрепата на два танка, но опитът е претърпял неуспех и противникът се е оттеглил, понасяйки загуби в жива сила.

За пореден път руската армия е подложила на обстрел в сряда град Николаев. Регистрирани са регистрирани две попадения с реактивни снаряди от РСЗО „Ураган“ близо до града без жертви и разрушения.

В Баштанския район със силите на Зенитно-ракетните части на ВСУ са били свалени три крилати ракети X-101.

В същото време украинската авиация е нанесла три удара по опорни пунктове и един по струпване на въоръжение и техника в района на Берислав и Баштан. При ракетния обстрел на противниковите позиции в района на Чернобаевка е потвърдена ликвидацията на 20 бойци на Русия, на два танка Т-72, гаубица Мста-Б, още 4 транспортни и бронирани машини. „Окончателните загуби на противника се уточняват“, се казва в доклада на ОК „Юг“.

Сред произшествията за денонощието е регистриран и инцидент в устието на река Бистрий Дунай, при който плаващ кран се е взривил в неустановено устройство. Със силите на екипажа е направена организация за задържане на съоръжението на вода, щетите не са критични, пострадали няма. С помощта на пристанищен тласкач кранът е върнат обратно в пункта на постоянното си базиране.