OffNews.bg

Въздушните асове от ВСУ се качват на F-16 във Великобритания

В Обединеното кралство през лятото ще започне началната фаза на обучение на украински пилоти на различни видове западни изтребители. 

Правителството в Лондон обяви, че обучението на пилоти от ВСУ „върви ръка за ръка с усилията на Великобритания да работи с други страни за предоставяне на самолети F-16“.

Програмата за обучение на украински пилоти в Обединеното кралство стана известна през февруари 2023 г., когато Зеленски посети Лондон за първи път от началото на пълномащабно нахлуване. Но дори и най-бързата програма продължава около 35 месеца.

По-късно министърът на отбраната Бен Уолъс отбеляза, че украинските пилоти могат да завършат обучението си след края на войната, но добави, чу „не трябва да изключваме нищо и не трябва да изгнорираме нищо“.

През 2022 г. Обединеното кралство предостави военна подкрепа на Украйна на стойност 2,3 милиарда паунда, повече от всяка друга страна след САЩ. Премиерът Риши Сунак обеща да запази това ниво на подкрепа тази година.

Лондон също така предостави нови видове оръжия, включително ескадрила от основни бойни танкове Challenger 2, самоходни артилерийски установки, стотици бронирани превозни средства и ракети, включително Starstreak и Storm Shadow.

Днес, 15 май 2023 г., стана ясно и за прехвърлянето на стотици ударни безпилотни самолети с голям обсег.

От началото на пълномащабната война Великобритания е обучила 15 000 украински войници на своя територия.