OffNews.bg

В Киев съдят задочно руски гвардеец за тормоз и грабежи на цивилното население в Гостомел

В Соломенския районен съд на Киев се проведе разпоредително заседание по делото срещу военнослужещия от Националната гвардия на Русия Андрей Хитров. Прокуратурата обвинява руснака в нарушаване на правилата и обичаите на войната. Според разследващите той, заедно със свои братя по оръжие, е нанасял побои на жители на Гостомел и е откраднал мобилни телефони на двама от тях. Делото се гледа задочно в отсъствието на подсъдимия, който се намира на територията на Руската федерация.

Андрей Хитров е 39-годишен жител на град Новокузнецк в Кемеровска област. Службата за сигурност на Украйна му повдигна обвинения за нарушаване на обичаите на войната от група лица на26 май. Според следователите на 3 март той е участвал в окупацията на Гостомел в Киевска област в състава на сборния отряд на Националната гвардия на Кемеровска област. СБУ твърди, че той е завладял незаконно апартамент, принадлежащ на мъж на име Коваленко.

На 4 март, по данни, събрани от контраразузнаването, Хитров и "неидентифицирани военнослужещи" са претърсили къщи в Гостомел "за да намерят представители на украинското население, Въоръжените сили на Украйна и служители на правоприлагащите органи". По-специално те са влезли в една от къщите на улица Свято-Покровская. Там са проверили документите на наемател на име Дмитрук и още петдесетина „неустановени от досъдебното производство лица“.

След това Хитров, заедно с колегите си, под дулата на оръжието са отвели Дмитрук и съседите му в мазето. На същото място руснаците са събрали събраха и са принудили да останат и жителите на съседната къща.

Ден по-рано нашественикът Хитров и други "неидентифицирани военнослужещи", според СБУ, са нахлули в къща на улица "Пушкинская". Там те също проверявали документите, заплашвали с оръжие, накарали ги да се съблекат голи, след което ги свалили в мазего. Там ги подложили на подигравки и унижения, имитирали екзекуции и не им давали храна и напитки, за да ги сплашат. Според разследването Хитров, заедно с други военни, са били с приклади по ребрата и краката на единя от жителите, Виталий Гапон. Отмъкнали от от него и Анастасия Гапон и мобилните им телефони.

В края на март руснаците се оттеглили от района на Киев. На 11 юли Соломенският съд в Киев разреши провеждането на „специално досъдебно разследване“ по делото на Хитров – съдията разреши руснакът да бъде съден в негово отсъствие. Според последните промени в Наказателно-процесуалния кодекс, задочен процес е възможен, ако обвиняемият се укрива в Русия или окупираните територии.

На 21 октомври се проведе подготвително заседание по делото. На този етап страните решават дали е възможно да се даде ход на процеса и да се прочете обвинителният акт. Жертвите Виталий и Анастасия Гапон не дойдоха в съда. Те изпратиха писмо с молба Хитров да бъде съден без тяхно участие.

Нарушаването на правилата за водене на война е особено тежко престъпление и по закон участието на адвокат в такива случаи е задължително. Затова на Хитров е назначен служебния защитник от Центъра за вторична правна помощ Роман Шчетницки, чийто хонорар се поема от украинската държава. Самият адвокат не се яви също в залата, а участва чрез видеовръзка. На екрана в съдебната зала се виждаше да стои някъде на улицата със сако и слънчеви очила. Шчетницки поиска отлагане на подготвителното заседание среща, тъй като все още не е общувал с клиента си, но съдия Анна Сергиенко все пак насрочи първото заседание. Тя обясни, че процесът се води задочно и комуникацията на подсъдимия с адвокат в този случай не е необходима.

Украинското издание за съдебна журналистика „Грати“ се е обадило на номера, посочен на страницата на подсъдимия в руската социална мрежа "Vkontakte" . Мъжът, който вдигнал слушалката, казал, че не се казва Андрей Хитров и не е участвал в нахлуването в Украйна, нито разбира в какво го обвиняват.