OffNews.bg

В Иран, Ирак и дори Турция пеят и танцуват след атаката на Хамас срещу Израел

Най-малко 150 са жертвите в Израел, след като палестинската войнствена групировка Хамас извърши най-голямото си нападение над Обетованата земя от години. Това съобщи министерството на здравеопазването в Тел Авив.

Числата непрекъснато се променят и се увеличават, както от израелска, така и от палестинска страна.

Бойците на Хамас преминаха тази сутрин в Израел от Газа под прикритието на силен ракетен огън. Атаката свари израелците напълно неподготвени. Набързо малки групи палестински диверсанти успяха да вземат под свой контрол военна база, гранични пунктове, както и значителни количества бойна техника.

Пленени са десетки израелци. Сред тях има както войници, така и цивилни, които са откарани в Газа.

Израел отговори с вълна от въздушни удари по цели в Газа, при които бяха убити 198 души, твърдят палестински официални лица. Ракети срутиха един от големите небостъргачи в града.

Реакциите на случващото се не са еднозначни. Западният свят единодушно осъди атаките на Хамас и кръвопролитието, но ислямският свят се радва на мълниеносния палестински удар. В Техеран тази вечер имаше многолюдни митинги в подкрепа на борбата за свобода на палестинците, на които хората пяха и танцуваха, радвайки се на страданията на Тел Авив. Най-честите скандирания бяха: "Смърт на Израел".

Същото се случи и в редица арабски държави. Дори в Истанбул се събраха хиляди хора пред една от джамиите в града, за да подкрепят палестинската съпротива. Правителството на Ирак се обяви официално в подкрепа на бойците от Хамас, които са смятани за терористи от редица държави.

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху заяви, че Израел е "в състояние на война", и се зарече, че Хамас, войнстващата групировка, която управлява Газа, "ще плати цена, която не познава".

"Тази сутрин "Хамас" предприе изненадваща убийствена атака срещу държавата Израел и нейните граждани", каза той.

Това е една от най-сериозните ескалации в израелско-палестинския конфликт от години насам.

Не е ясно как въоръжените лица са успели да проникнат безпрепятствено през една от най-силно укрепените граници в света.

Тази вечер масираният обстрел от страна на Хамас на градовете на Израел продължава. Поне на 22 места по границата с ивицата Газа сраженията продължават, а ПВО системата "Железен купол" не спира да работи. Въпреки това в някои от големите градове има взривове. В Ришон ле Цион, четвъртият по големина град в Обетованата земя, има попадение в централната градска част. Видеа от мястото показват суматоха, горящи автомобили и пристигащи линейки.