OffNews.bg

В ада има специално място за вас! Туск избухна срещу привържениците на Брекзит

Посред все така трудните преговори за Брекзит и наближаващата дата на излизането на Великобритания от ЕС председателят на Европейския съвет Доналд Туск избухна словесно срещу привържениците на Брекзит.

"Има специално място в ада" за "тези, които рекламираха Брекзит, без дори да имат скица на план как да стане безопасно", заяви той, пише Би Би Си.

Туск направи мрачното си изявление след разговори с ирландския премиер Лео Варадкар в Брюксел. Най-критичната точка от преговорите остава границата с Ирландия. ЕС ще настоява за подкрепа от Ирландия за всяко споразумение с Великобритания за излизането от Съюза, с оглед запазването на мира. И въпреки това той и Вардакар са готови за "възможно фиаско" или Брекзит без сделка.

Малко след гневното изказване на Туск то беше публикувано и в официалния му профил в Туитър:

I've been wondering what that special place in hell looks like, for those who promoted #Brexit, without even a sketch of a plan how to carry it out safely.

— Donald Tusk (@eucopresident) February 6, 2019

"Знам, че все още има много хора във Великобритания и на нашия континент, както и в Ирландия, които искат преразглеждане на това решение. Винаги съм бил с вас с цялото си сърце. Но фактите са недвусмислени. В момента позицията на британския министър-председател и лидерите на опозицията изключват този въпрос. Днес няма политическа сила и няма ефективно лидерство в полза на оставането. Казвам това с неудоволствие, но не можете да спорите с фактите", допълва той.

Тереза Мей - която подкрепаше оставането на Великобритания в ЕС по време на референдума от 2016 г. - трябва да пристигне в Брюксел в четвъртък в опит да постигне промени в постигнатото споразумение с ЕС за оттеглянето, които, смята тя, биха помогнали за приемането на сделката от британския парламент. Това обаче е малко вероятно - през декември останалите 27 страни членки на ЕС решиха, че споразумението, което вече беше отхвърлено от парламента във Великобритания, "не е отворено за предоговаряне".