OffNews.bg

Украинските сили напредват в Източен Донбас

Украинските сили удържат позициите срещу руската армия в източния район Донбас и бавно напредват, заяви днес президентът Володимир Зеленски, цитиран от Ройтерс и БТА.

"Като цяло, удържаме позициите си. В някои части от фронтовата линия напредваме бавно", заяви той във вечерното си обръщение.

Зеленски каза още, че Украйна, която е подложена на серия от руски въздушни нападения, е подобрила противовъздушните си способности и ще продължи да защитава себе си и цяла Европа и през новата година.

"През следващата година противовъздушната отбрана на Украйна ще стане още по-силна и ефективна. Това ще бъде гаранция не само за нашата страна, но и за целия континент", заяви още Зеленски, цитиран от ДПА.

Във видеообръщението си украинският президент заяви също, че има подготвена ясна стратегия за производство и снабдяване с електричество в Украйна. "Ще изисква много усилия, но ще стане. Това е една от най-важните задачи през 2023 г. и нямам съмнение, че ще се справим с нея", каза той.

Производството и снабдяването с електричество на Украйна определи като най-важната задача за страната за следващата година президентът Володимир Зеленски и посочи, че приоритет за 2023 г. ще бъде и усъвършенстването на украинската противовъздушна отбрана.

Президентът Зеленски изтъкна, че ще бъдат необходими време и много усилия за осъществяването на стратегията за осигуряване доставките на електроенергия. Той отбеляза също, че подобряването на украинската противовъздушна отбрана ще бъде гаранция не само за Украйна, но и за цяла Европа.

Десетки селища на фронтовата линия в Донецка, Запорожка и Херсонска област остават под обстрела на руската артилерия. Атакувани са райони в източната Харковска област и на север, при Чернигов.

От 24 февруари досега Украйна е привлякла повече от 31 милиарда долара от международни партньори, съобщи премиерът Денис Шмигал. Той посочи, че правителството е успяло да запази стабилността във финансовата, банковата и икономическата област.

Шмигал подчерта, че стратегическата цел на Киев е да изпълни критериите за членство в Европейския съюз още до края на 2024 година.