OffNews.bg

Турция отказа да пусне германски депутати в база "Инджирлик", Берлин заплаши да се изтегли

Анкара е отказала да допусне германски депутати до турската военна авиобаза "Инджирлик", където са разположени 250 войници от Германия, част от коалицията срещу "Ислямска държава", предава "Сабах".

Според анонимни източници турските власти са сметнали посещението на депутатите за неуместно в момента. Германските медии твърдят, че причината е решението на Германия да предостави убежище на бивши турски военни, за които Анкара смята, че са част от организацията ФЕТО на Фетхуллах Гюлен, която бива обвинявана на неуспешния опит за преврат от юли миналата година. 

В отговор германският канцлер Ангела Меркел заяви, че страната й трябва да потърси алтернатива на "Инджилик" и такава може да бъде Йордания.

"Ще продължим да разговаряме с Турция, но успоредно с това трябва да разгледаме други начини да изпълним мандата си. Това означава да разгледаме алтернативи на "Инджирлик" и сред алтернативите е Йордания", каза Меркел.

Това не е първият подобен случай. През миналата година  на германски депутати бе отказан достъп до същата база, след като Бундестагът прие резолюция, признаваща геноцида над арменците, извършен от Османската империя.