OffNews.bg

Турскита власти арестуваха зетя на Осама Бин Ладен

Турските сили за сигурност са арестували зетя на ликвидирания лидер на Ал Кайда Осама Бин Ладен, съобщи bTV.

Сюлейман М., както властите назовават задържания, е бил арестуван след получаването на информация от Вашингтон за местонахождението му. Той е бил влязъл в Турция от Иран с фалшив паспорт.

Сюлейман М. е обвинен в незаконно влизане в Турция, като властите се готвят да го екстрадират в Иран. Преди това обаче Анкара ще изчака да разбере дали САЩ няма да предявят искане зетят на Бин Ладен да им бъде предаден.

След атентатите от 1 септември 2001 г. американските власти обявиха Бин Ладен за враг номер 1 на страната си. Лидерът на ислямистката групировка беше убит при акция на военните сили на САЩ в Пакистан през май 2011 г.

На 8 декември в Пасикна беше ликвидиран Абу Заид – един от лидерите на терористичната групировка "Ал Кайда". Той бе убит при въздушен удар на безпилотен самолет. Атаката е била насочена срещу скривалище на екстремистите в Северен Вазиристан при границата с Афганистан. Освен Заид тогава загинаха и още десет членове на групировката.

Министърът на отбраната на САЩ Леон Панета съобщи снощи, че атаките с безпилотни самолети срещу екстремистите на „Ал Кайда” в Пакистан и в други страни трябва да продължат, за да се предотврати ново терористично нападение срещу Америка. Ликвидирането на фигури на „Ал Кайда” в Пакистан, Йемен и Сомалия с безпилотни роботизирани самолети провокира широки критики от страна на правозащитни организации и някои съюзници на САЩ, но според Панета кампанията е ефективна.