OffNews.bg

Турската армия с мащабни удари срещу ПКК в Ирак и Сирия

Турските военновъздушни сили са нанесли много удари по позиции на кюрдски бойци в Сирия и Ирак, съобщи днес турското министерство на националната отбрана, цитирано от БТА.

При въздушните удари, нанесени в рамките на операцията "Зимен орел", са били разрушени лагери, убежища и складове за боеприпаси, използвани от терористите от ПКК (Кюрдската работническа партия) и свързаните с тях сирийски кюрдски Сили за защита на народа (СЗН). Акцията е била извършена в районите Дерик, Синджар и Караджак, използвани като бази от кюрдските бойци в Северен Ирак и Сирия.

В съобщението на министерството на отбраната на Турция се уточнява, че ударите са нанесени по убежища, пещери, тунели, складове за боеприпаси, както и по т. нар. щабове и лагери на бойците, посочва Анадолската агенция.

Изтъква се, че при планирането и провеждането на операцията е проявено максимално внимание към защитата на живота и имуществото на мирното население, както и за опазването на околната среда.

Турският министър на отбраната Хулуси Акар съобщи, че операцията е била успешна и много терористи са били убити, информира Ройтерс.

Обстрелвани са само терористи и цели не терористите. Кюрдските терористи за пореден път "усетиха дъха на турските въоръжени сили във вратовете си", каза Акар.

Ирак осъди извършването на операцията и окачестви преминаването на турски бойни самолети през иракското въздушно пространство като нарушаване на суверенитета на страната, посочва Ройтерс.

По принцип Багдад не пречи на Анкара при провеждането на операциите срещу ПКК.

Всички самолети, участвали в операцията, са се върнали в базите.

Иракски служители на силите за сигурност, пожелали да запазят анонимност, посочиха, че най-малко 20 въздушни удара са нанесени в региона Синджар, в който живеят много язиди.

Кюрдската работническа партия, която води въоръжена борба срещу турската държава от 1984 г., се разглежда като терористична организация от Анкара, ЕС и САЩ. Групировката има бази в Северен Ирак и свързани с нея бойци са активни в Северна Сирия.